Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 27. listopadu 2014

Svátek slaví Xenie, zítra René

Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Biskupský chlebíček!

Biskupský chlebíček se hodí nejen na vánoční tabuli, ale jako dezert po celý rok.
Biskupský chlebíček se hodí nejen na vánoční tabuli, ale jako dezert po celý rok.  (Profimedia.cz)

Receptů na biskupský chlebíček existuje celá řada – někdo ho peče s oříšky a kandovaným ovocem, jiný ho připravuje z tvarohového těsta. My vám dnes přinášíme recept cukrářky Ivety Fabešové (26) z pořadu Vánoční pečení, který vysílá každý všední den od 18.40 hodin Prima. Vyzkoušejte ho, určitě vám zachutná nejen na Vánoce.

POTŘEBUJETE: ✔ 4 vejce ✔ 150 g moučkového cukru ✔ 120 g změklého másla ✔ ½ sáčku prášku do pečiva ✔ 150 g hladké mouky ✔ 100 g nasekané hořké čokolády ✔ 100 g rozinek ✔ 1 hrst nasekaných lískových oříšků ✔ máslo a mouku na formu

NA POLEVU: ✔ 100 g hořké čokolády ✔ 100 ml smetany ke šlehání

Změklé máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašlehejte žloutky. Přisypte ořechy, rozinky a čokoládu.

Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Za stálého míchání přisypte do žloutků mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vešlehejte sníh.

Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Troubu předehřejte na 160 ºC a pečte asi 45 minut.

Smetanu vlijte do hrnce, přiveďte ji k varu a nalijte ji do mísy na nalámanou hořkou čokoládu. Za stálého míchání ji nechte rozpustit, až získáte hladkou polevu, kterou nalijte na vychladlý chlebíček. Nechte ztuhnout.

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 45 minut

Upečete: 1 chlebíček

Aha! Víte, že...

...slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl? Čokoládu Aztékové považovali za vzácný nápoj s afrodiziakálními účinky, proto ho pila pouze vládnoucí vrstva. Do Evropy čokoláda dorazila v polovině 16. století díky španělskému dobyvateli Hernandu Cortésovi.

bobina
15. 12. 2011 • 08:29

ktrá mě fakt baví! Nejenže se nebála pustit se do boje s chlapama,ona je navíc tak úžasná,že peče jako pán bůh a podle toho jak to vypadá,tak to určitě i dobře chutná!

hillarka
14. 12. 2011 • 16:33

Poleva z vařené smetany a čokolády nemá chybu.Kuchařku donese Santa

diodaa
14. 12. 2011 • 14:54

Je to krásná žena, ale i cukrářka. Nechal by sem se pozvat, a rád by sem jí pomáhal při pečení, ale i po pečení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.