Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Německá štóla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Německá štóla!

Německá štóla
Německá štóla (Profimedia.cz)

Finalistka pořadu Na nože! Iveta Fabešová (26) se naučila vařit a péct už v dětství. „Bavilo mě vařit a péct s mou babičkou. Hlavně na Vánoce – to byly u nás úplné pečicí maratony,“ vzpomíná Iveta, která je dnes respektovanou cukrářkou.

I proto jí televize Prima dala prostor a ve všední dny od 18.40 připravuje cukroví v pořadu Vánoční pečení. Dnes vám přinášíme její recept na německou vánoční štólu.

POTŘEBUJETE: ✔ 150 ml vlažné-ho mléka ✔ 25 g čerstvého droždí ✔ 400 g hladké mouky ✔ kůru z 1 citronu ✔ 1 vanilkový lusk ✔ 50 g strouhaného marcipánu ✔ 25 g krupicového cukru ✔ 170 g změklého másla ✔ ½ lžičky mleté skořice ✔ 20 ml rumu ✔ 80 g vyloupaných mandlí ✔ 50 g kandovaného citronu ✔ 35 g kandovaného pomeranče ✔ 400 g rozinek ✔ moučkový cukr na posypání

Polovinu mouky, droždí a mléko rozmíchejte v míse na hladkou hustší tekutinu. Přikryjte mísu utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Do vykynutého kvásku pak pomalu vmíchejte citronovou kůru, semínka vanilky, marcipán, cukr, zbylou mouku, máslo, skořici a rum.

Vzniklé těsto prohněťte a hned z něj vytvarujte válec, do kterého zapracujte mandle, kandované ovoce a rozinky. Válec rozřežte na 5 dílů, vytvarujte válečky a navrchu nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy.

Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte štóly na pomoučený plech a nechte je v teple ještě 20 minut kynout. Pak je dejte do trouby a pečte 40 minut.

Po upečení posypte bohatě moučkovým cukrem.

Doba přípravy: 35 minut

Doba kynutí: 80 minut

Doba pečení: 40 minut

Upečete: 5 štól

Aha! Víte, že...

…proslulost německé štóly začala v 15. století v Drážďanech, a dnes je dokonce chráněna známkou Dresdner Stollen? Tvar štóly má připomínat Ježíška zavinutého v plenkách. Štóla nesmí být nakrojena dřív než po štědrovečerní bohoslužbě!

vinnia
20. 12. 2011 • 19:54

Štola je velice dobrá,ale "proslulost německé štóly začala v 15. století v Drážďanech, a dnes je dokonce chráněna známkou Dresdner Stollen? Tvar štóly má připomínat Ježíška zavinutého v plenkách." V německu jsem neviděla štolu ve tvaru ježíška.Zasílám vám stránku kde v německu vyrábí vynikající štoly.Je to růžová vila na kraji křižovatky. http://web2.cylex.de/firma-home/sieghart-huenich-4180876.html

jiriforman
12. 12. 2011 • 16:06

Jo, a když mi každý hádá i o patnáct let míň než mám, tak ono ani s tou elastičností a funkčností tkání, včetně pleti (jak píše Mudr. Vašková) nebude tak hrozné.

jiriforman
12. 12. 2011 • 16:04

To už bych podle Mudr. Vaškové musel být asi dávno mrtvý kdyby znala moji spotřebu. Koneckonců nekouřím, jsem téměř abstinent, i když občas si nějaký ten alkohol dám, do stopadesáti se mi také žít nechce, tak přece nebudu počítat ještě kostky cukru. Na něco člověk umřít musí.

jiriforman
10. 12. 2011 • 18:55

Tak kromě těch dioptrií, nemám ještě naštěstí nic z toho, co jsi vyjmenoval. A ty brýle už nosím od osmé třídy. Jsem krátkozraký, proto je nosím jenom venku, jinak bez brýlí dokážu číst. Mám jenom 2 dioptrie. Jím zdravě i nezdravě, prostě to na co mám chuť. Jím všechno kromě ryb, tvarůžků, ledvinek, jater a masového mozečku. Ale ono to nejspíš bude rodové. U nás všichni umírají až po pětaosmdesátce, a většinou při smyslech a celkem hbití. Prostě jim dotluče srdce. Takže zas velký strach o sebe nemám. No, a když přijdou zdravotní problémy, tak přijdou. Ale rozhodně to nezaviní cukr. Prostě mám rychlý metabolismus a doufám, že i silný kořínek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.