Cukrářka Iveta Fabešová z show Na nože! radí, jak na Florentýnky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cukrářka Iveta Fabešová z show Na nože! radí, jak na Florentýnky!

Florentýnky
Florentýnky (Profimedia.cz)

Cukrářku Ivetu Fabešovou (26) proslavila soutěžní reality show Na nože!, kterou vloni vysílala televize Prima. Předsedou poroty byl známý kuchař Zdeněk Pohlreich (53) a Iveta Fabešová se probojovala až do finále.

Proto jí nyní Prima dala prostor a denně od 18.40 peče cukroví v pořadu Vánoční pečení. Pokud si její recept nestihnete zapsat, najdete ho na stránkách deníku Aha! Dnes vám přinášíme florentýnky...

POTŘEBUJETE: ✔ 50 g másla ✔ 65 ml smetany ke šlehání ✔ 115 g krupicového cukru ✔ 55 g medu ✔ 120 g plátků mandlí ✔ 55 g kandovaných třešní a brusinek ✔ 40 g hladké mouky ✔ 200 g kvalitní hořké čokolády

V kastrůlku na mírném plameni svaříte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za stálého míchání ještě alespoň 5 minut.

Poté sladkou směs odstavte z plotny, vmíchejte do ní plátky mandlí a na drobné kostičky nakrájené kandované ovoce. Vše dobře promíchejte a pomalu přisypávejte mouku, až získáte jemně lepivé, polotekuté těsto.

Nízký plech vyložte pergamenovým papírem a dávejte na něj lžičkou malé kopečky těsta, Dbejte na dostatečnou vzdálenost – cca 7 cm. Zaoblenou stranou lžičky vršky těsta zploštěte.

Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní florentýnky a pečte je asi 5 minut, až kraje získají zlatavě hnědou barvu. Pak snižte teplotu na 160 ºC a pečte ještě 5 minut. Sušenky vyjměte z trouby tehdy, když jsou i uprostřed zlatavě hnědé, a nechte je vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a namáčejte do ní spodní stranu sušenek. Až čokoláda ztuhne, nechte sušenky ještě aspoň tři dny uležet v chladu.

Doba přípravy: 20 minut

Upečete cca: 20 kousků

Doba pečení: 10 minut

Aha! Víte, že...

...florentýnky pocházejí z italské Florencie, kde se jim říká Biscotti Fiorentini. U nás si je lidé často pletou s cukrovím, kterému se říká marokánky. Ty se však podle původního receptu dělají z medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky. A pozor, dříve se do nich přidával i hašiš, který ovšem v dnešních vánočních marokánkách nenajdete.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.