To nejlepší z Prostřeno: Panenka na medu a další recepty Barbory Nedvědové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

To nejlepší z Prostřeno: Panenka na medu a další recepty Barbory Nedvědové!

Panenka na medu
Panenka na medu (Profimedia.cz)

V posledním díle našeho seriálu To nejlepší z Prostřeno! se přesuneme do Brna, kde soutěžili tři muži a dvě ženy.

Vítězné menu nakonec uvařila mladá maminka Barbora Nedvědová, která vsadila na sýrovou polévku, vepřovou panenku na medu a zelenině s rýží a »skleničkovém« dezertu s mascarpone. Uvařte si tyto dobroty i vy!

Vepřová panenka na medu a zelenině

POTŘEBUJETE: ✦ 1 kg vepřové panenky ✦ sůl ✦ mletý pepř ✦ kmín ✦ kari koření ✦ směs koření na čínu ✦ 5 lžic medu ✦ olej ✦ 1 cibuli ✦ 1 mrkev

Z medu, koření a trochy oleje vymícháme marinádu, do níž postupně vkládáme na špalíčky nakrájenou panenku. Necháme minimálně hodinu marinovat. Pak panenku vložíme na rozpálený olej a necháme ji z každé strany zatáhnout.

Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a vše osmahneme. Podlijeme cca 300 ml převařené vody, necháme provařit, vše přendáme do pekáče a necháme asi hodinu v troubě dopéct. Podáváme s dušenou rýží.

Sýrová polévka

POTŘEBUJETE: ✦ 250 g červených kapií ✦ 1 malou cibuli✦ 2 lžíce oleje ✦ 1 lžíci hladké mouky ✦ 1 l zeleninového vývaru z kostky ✦ 200 ml smetany na vaření ✦ sůl ✦ 150 g taveného sýra ✦ mletý pepř ✦ petrželku

Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme najemno nakrájenou kapii, lehce podlijeme vývarem a necháme dusit. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji. Zalijeme zbytkem vývaru a necháme provařit.

Ve smetaně rozmícháme mouku, přilijeme k zelenině, promícháme, přidáme tavené sýry a necháme je rozpustit. Polévku prohřejeme a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Skleničkový mascarpone dezert

POTŘEBUJETE: ✦ 500 g mascarpone ✦ 400 ml smetany ke šlehání ✦ 4 lžíce moučkového cukru ✦ 1 vanilkový cukr ✦ 1 jahodový kompot ✦ 5 čerstvých jahod ✦ vlašské ořechy v karamelu

Šlehačku vyšleháme s trochou cukru, přidáme mascarpone, zbylý moučkový a vanilkový cukr. Vše lehce promícháme. Do misek nebo skleniček cukrářským sáčkem nastříkáme krém, na něj dáme kompotované jahody, opět nastříkáme krém. Vrstev můžeme udělat několik, navrchu je krém, který ozdobíme čerstvou jahodou a ořechy v karamelu.

Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.