To nejlepší z Prostřeno: Salát Waldorf a další recepty Jakuba Kadlece!
Televizní Prostřeno! z Brna a okolí bylo zajímavé tím, že soutěžili čtyři muži a jediná žena.
Výhru si nakonec odnesl nejmladší z mužů Jakub Kadlec, který vsadil na salát Waldorf, perličku na vinné redukci a švestkový crumble. Pokud máte na některou z těchto dobrot chuť, zde jsou recepty!
Míchaný salát Waldorf
POTŘEBUJETE: ✦ 1 ledový salát ✦ 1 malý celer ✦ 4 jablka ✦ 2 lžíce citronové šťávy ✦ červené hroznové víno ✦ řeřichu ✦ 100 g cukru ✦ 2 hrsti vlašských ořechů ✦ NA DRESINK: ✦ 1 lžíci majonézy ✦ 2 lžíce zakysané smetany ✦ 1 lžíci citronové šťávy ✦ sůl ✦ mletý pepř
V pánvi rozpustíme ve 100 ml vody cukr a přivedeme k varu. Přidáme ořechy, které asi 20 minut v sirupu marinujeme. Troubu předehřejeme na 250 ºC, ořechy vyjmeme, rozložíme na plech a pečeme je asi 30 minut. Pak je necháme vychladnout. V misce smícháme ingredience na dresink, dochutíme solí a pepřem.
Celer oloupeme, nakrájíme nadrobno a jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a oboje pokapeme citronovou šťávou. Promícháme s dresinkem. Dáme do chladničky alespoň na hodinu. Na talíře rozložíme listy salátu, přidáme celer a jablka, kuličky hroznového vína, omytou řeřichu a ořechy. Podáváme s bagetou.
Perlička na víně
POTŘEBUJETE: ✦ 4 stehna z perličky a prsní část ✦ máslo ✦ sůl ✦ mletý pepř ✦ 1 skleničku nakládaných cibulek ✦ balsamikový ocet ✦ med ✦ 400 ml červeného vína ✦ drůbeží vývar (redukce)
Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na kousku másla – nejprve stranu s kůží, pak druhou, zhruba po 5 minutách. Pak dáme do pekáče i s výpekem a plátkem másla a pečeme v troubě na 180 ºC asi 5 minut.
Cibulky obalíme v medu, zakápneme octem a trochu prohřejeme. Zalijeme vínem, přidáme 2 lžičky redukce a povaříme. Na talíř dáme cibulky, přidáme perličku a polijeme vinnou omáčkou. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Švestkový crumble
POTŘEBUJETE: ✦ 150 g másla ✦ 750 g polohrubé mouky ✦ 150 g máslových sušenek ✦ 75 g hnědého cukru ✦ 3 stonky rebarbory ✦ 750 g švestek ✦ 3 lžíce cukru ✦ máslo na formu
Ze změklého másla, mouky, rozdrcených sušenek a hnědého cukru připravíme drobenku. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na plátky, krátce povaříme ve vodě, pocukrujeme a necháme odpočinout v míse.
Troubu předehřejeme na 180 ºC. Zapékací misku vymažeme máslem, naskládáme do ní švestky, rebarboru a zasypeme je drobenkou. Pečeme 25 až 30 minut doměkka a dozlatova.
Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2