To nejlepší z Prostřeno: Thajské kuře a další recepty Michala Spišiaka!
Svobodný pohledný mladý muž, který umí vařit, to se panečku jen tak nevidí. Vítěz dalšího dílu pořadu Prostřeno! z Prahy však tohle všechno splňuje.
Své soupeřky Michal Spišiak ohromil tříchodovým menu, v němž našly toasty à la Mexiko, thajské kuře na červeném kari a mrkvový koláč. Vyzkoušejte jeho recepty i vy!
̀Thajské kuře na červeném kari
POTŘEBUJETE: ✦ 1 kg kuřecího masa ✦ 1 l kokosového mléka ✦ 1 lžíci pasty z červeného kari ✦ žampiony – čerstvé nebo konzervované ✦ 1 menší cuketu ✦ 1 konzervu bambusových plátků ✦ 1 lžíci cukru ✦ cherry rajčata ✦ bazalku ✦ olej
Na oleji osmahneme pastu z červeného kari, až zesklovatí. Přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, nakrájenou cuketu, žampiony a okapaný bambus. Vše osmahneme a zalijeme kokosovým mlékem. Necháme vařit, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidáme lžíci cukru a těsně před podáváním vmícháme do směsi celá cherry rajčátka a nasekanou bazalku. Podáváme s jasmínovou rýží.
Toasty à la Mexiko
POTŘEBUJETE: ✦ 3 papriky ✦ 3 rajčata ✦ 2 malé cibule ✦ 1 stroužek česneku ✦ zelené fazolové lusky ✦ oregano ✦ toastový chléb
Papriky, rajčata, cibuli a česnek nakrájíme a opečeme na pánvi bez tuku. Když zelenina změkne, rozmixujeme ji na pastu a přidáme nakrájené fazolky a oregano. Toastový chléb lehce opečeme a namažeme zeleninovou směsí.
Mrkvový koláč
POTŘEBUJETE: ✦ 3 mrkve ✦ 150 g polohrubé mouky ✦ 3 vejce ✦ 100 g cukru ✦ sůl ✦ mletou skořici ✦ 1 prášek do perníku ✦ 150 g mletých lískových oříšků ✦ rozinky
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, přidáme oříšky, prášek do perníku, mouku, rozinky, skořici a vmícháme tři žloutky a sníh, který jsme vyšlehali ze tří bílků a špetky soli. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 ºC asi 25 minut.
Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2