Odborníci přes počasí upekli kvůli předpovědi svatomartinskou pochoutku: Husa meteoroložka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odborníci přes počasí upekli kvůli předpovědi svatomartinskou pochoutku: Husa meteoroložka!

Z křehké voňavé husy meteorologové odhadli vývoj zimy.
Z křehké voňavé husy meteorologové odhadli vývoj zimy. (Profimedia.cz, ara)

Dlouhodobé předpovídání počasí je i pro zkušené odborníky spíše jen hádáním z křišťálové koule. Lidová pozorování jsou mnohdy přesnější než nejlepší počítačové simulace. Své o tom vědí také meteorologové – ti zaúkolovali jednu z kuchařek, aby jim pomohla odhalit tajemství nadcházející zimy.

Co napráskal pečený pták?

Meteorologové mají jasno! Sněhu bude málo a opravdovou zimu si užijeme v druhé půli ledna. Místo meteorologických map a předpovědních modelů si ale tentokrát vzali k ruce čerstvě upečenou svatomartinskou husu. A podle pozice kostí a rozložení podkožního tuku, stejně jako lidé na vesnicích před desítkami let, předpověděli mírnou zimu.

„Podzim by měl být teplý a bez sněhu, a to i na horách. Až přibližně v polovině prosince by měly přijít sněhové přeháňky, jakési střídavé či proměnlivé počasí, napůl sníh, napůl bláto. Sníh se objeví i na horách,“ popisují s tím, že Vánoce v nížinách budou už tradičně na blátě.Kolem 10. až 15. ledna pak přijde sníh a zřetelnější mráz. Od 20. ledna ještě více přituhne a v období následujících asi čtrnácti dnů bude vrchol zimy s nejsilnějšími mrazy a sněhem.

Ukazatelem je i cibule a listí

„Zima jako celek by měla ale být mírnější, rozhodně více než loni. Cibule má málo vrstev, listí je dlouho na stromech a kachny stále nesou vejce. To je v tuto roční dobu neobvyklé,“ odhadla kuchařka, která se upečení husy zhostila.

„Minulé dvě zimy trefila svéráznými metodami zcela přesně,“ říká letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. „Klimatologické modely také ukazují na normální, snad i teplotně slabě nadnormální zimu, tak to možná vyjde. Až jaro však ukáže, zda se věštba naplnila,“ doplnil Dvořák.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.