Jablečná kuchařka: 21 skvělých receptů! Zavařeniny, džemy, mošty, likéry...
Jablka právě dozrávají. Větve jabloní se sklánějí až k zemi a rády by se zbavily té tíhy. Jenže, co s tolika jablky? Všechna je sníst nestihneme. Ano, můžeme je zavařit.
V tomto článku vám tak přinášíme více než dvacet receptů na zavařování jablek a také na výrobu moštu nebo likéru. Nechte se inspirovat...
Než se pustíte do práce
Než začnete zavařovat, prázdné sklenice převařte a řádně utřete. Používejte sklenice se speciálními víčky s vlisovanou gumou. Pozor, musí být sterilní! Vždy používejte pouze zdravé a očištěné potraviny. Po zavaření pak nechte sklenice dostatečně dlouho chladnout – ideálně víčkem dolů na chladném a tmavém místě.
Dbejte na to, abyste dodržovali správný technologický postup. Vyskytneli se například na zavařenině plíseň, okamžitě celou sklenici vyhoďte. Spory plísní se totiž přenáší do všech potravin.
Vyvarujte se těchto chyb
➤ Pečlivě zkontrolujte sklenice a víčka, stačí malá prasklinka a je zle.➤ Nálev nenaplňujte až těsně k hrdlu.
➤ Nikdy jedny potraviny nezavařujte nadvakrát, dvojnásob to platí u opětovného zamrazování masa. Docházelo by totiž k rozkladu bílkovin a maso by bylo pro zdraví člověka nebezpečné.
➤ Pokud zavařujete maso, nedávejte do něj cibuli. Ta totiž kvasí.
➤ Dbejte na to, abyste po ochutnávce lžíci vždy pečlivě opláchli. Sliny totiž způsobují kazivost.