Zavařujeme: Ostružiny 5x jinak
V dnešním díle našeho seriálu si »posvítíme« na ostružiny. Z tohoto chutného a zdravého ovoce lze připravit celou řadu dobrot. Ať už máte ostružiny zahradní nebo jste si nasbírali ty divoké lesní, ostružinový kompot, džem, sirup či likér podle našich receptů vám určitě zachutnají.
Ostružinový sirup
● Na 2 láhve à 750 mililitrů potřebujeme
● 2 kilogramy ostružin
● 2 kilogramy cukru
● 120 mililitrů citronové šťávy.
Očištěné ostružiny pomeleme v mlýnku a pak propasírujeme přes jemný cedník. Získanou šťávu (můžeme ji připravit i v odšťavňovači) necháme 2 dny stát při pokojové teplotě ve větší sklenici.
Pak šťávu znovu scedíme přes jemnou gázu a doměříme množství. Na litr šťávy přisypeme kilo cukru (může být i víc) a polovinu citronové šťávy. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 2 až 3 minuty. Několikrát sebereme pěnu a hotový sirup nalijeme do láhví, které dobře uzavřeme.
Další recepty, rady a tipy viz fotogalerie