Zavařujeme: Rybíz nejen na sladko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zavařujeme: Rybíz nejen na sladko

Rybíz nejen na sladko.
Rybíz nejen na sladko. (Profimedia.cz)

Rybíz, ať už bílý, červený nebo černý, patří k nejzdravějším druhům ovoce, protože obsahuje hodně vitaminu C. Jeho pěstování je poměrně jednoduché, takže úrodu rybízu může mít každý, kdo má zahradu. Teď přichází čas, kdy rybíz dozrává, takže recepty na zavařování určitě využijete. A pokud nejste zrovna na marmelády či kompoty, můžete si připravit pikantní čatní, které skvěle doplní grilované maso

Rybízový kompot se dvěma nálevy

● Na 1 kilogram rybízu potřebujeme 250 mililitrů vody

● 250 mililitrů octa

● 650 gramů cukru

● 150 mililitrů vody

● 7 hřebíčků a kousek skořice

Očištěný rybíz přelijeme nejprve prvním nálevem, který uděláme z první dávky vody a octa. Za chvilku scedíme. Do kastrolu odměříme vodu, cukr, koření a přidáme rybíz. Přistavíme na plotnu a vaříme 10 minut. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Rybízová marmeláda s vůní mandlí

● Na 1,2 kilogramu červeného rybízu potřebujeme

● 1 kilogram želírovacího cukru

● 4 lžíce amaretta

Rybíz nasypeme do síta a propasírujeme. Vzniklou hmotu posypeme želírovacím cukrem a povaříme. Průběžně sbíráme pěnu. Nakonec přilijeme amaretto, marmeládu nalijeme do teplých sklenic a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Rybízové víno

● Na 1 pětilitrovou sklenici potřebujeme

● 3 půllitry rybízu (buď jen černý, nebo míchaný s červeným 2:1)

● 1,25 kilogramu cukru

● 2,75 litru vody

Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Do sklenice dáme omyté a okapané bobule rybízu a přelijeme zchladlým nálevem. Sklenici převážeme celofánem a necháme šest týdnů v teple kvasit. Občas víno zamícháme čistou vařečkou. Po šesti týdnech stočíme do lahví a uskladníme v chladnu.

Čatní z červeného rybízu

● Na 200 gramů očištěného červeného rybízu potřebujeme

● 2 červené cibule

● 2 lžíce olivového oleje

● 1 červenou papriku

● 1 chilli papričku

● 2 stroužky česneku

● malý kousek zázvoru

● 200 mililitrů červeného vinného octa

● 140 gramů cukru

● 1 lžičku soli a

● 1 lžičku koření pěti vůní

Oloupanou a nakrájenou cibuli a nakrájenou papriku smícháme s olejem a osmahneme na pánvi asi 5 minut. Do hrnce dáme na malé kousky nakrájenou chilli papričku, česnek a zázvor a zalijeme polovinou octa. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni 3 minuty.

Vsypeme osmaženou cibuli s paprikou, přidáme zbylý ocet, cukr, koření a sůl. Uvedeme do varu a necháme probublávat asi 5 minut, aby směs zhoustla. Přisypeme rybíz a vaříme ještě 5 minut.

Rybízové kuličky by měly praskat, ale neměly by se rozvařit. Hrnec odstavíme, čatní nalijeme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte v lednici.

Rosol z černého rybízu

● Na 1 kilogram šťávy z rybízu potřebujeme

● 1,5 kilogramu cukru

Opraný černý rybíz umeleme v mlýnku na ovoce. Šťávu odvážíme, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uchováme na tmavém chladném místě.

Dobrá rada!: Míchejte rybíz s jiným ovocem!

Rybíz obsahuje velké množství pektinů, tedy látek, které zajišťují tzv. želírování ovocné hmoty. Proto je rybíz vhodným ovocem pro přípravu džemů a marmelád a hodí se pro míchání s jinými druhy ovoce, které obsahují pektinu málo.

Nejčastěji se rybíz kombinuje s malinami, angreštem či borůvkami, existuje i super recept na rybízovomrkvový džem.

Zítra: Angrešt



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.