Houbové recepty: Telecí medailonky s houbovým ragú
Prázdninový seriál skvělých houbových receptů dnes končí.
Na závěr pro vás máme tip na telecí medailonky s houbovým ragú. K přípravě budete potřebovat čerstvé hřiby. Je tedy potřeba nějaké najít. Tak šťastný lov...
1) Kvasnice, vlažné mléko, mouku, vejce a špetku soli zpracujeme na hladké těsto. To necháme odpočívat. Máslo rozkrájíme, preclíky rozlámeme na malé kousky, smícháme, dáme do hranaté formy vyložené alobalem a uložíme v chladu.
2) Rozehřejeme asi 30 g přepuštěného másla a upečeme na něm 4 palačinky. Nastrouháme sýr, posypeme jím palačinky, které stočíme, zabalíme do alobalu potřeného přepuštěným máslem a na teplém místě necháme 10 minut odpočívat.
3) Maso osušíme, okořeníme a spolu se snítkami bylinek krátce opečeme na 50 g přepuštěného másla. Máslovopreclíkovou masu nakrájíme na asi ½ cm silné plátky, obložíme jimi maso a medailonky dáme na 6 – 8 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.
4) Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hřiby očistíme a nakrájíme na asi 1 cm velké kostky. Rozehřejeme 50 g přepuštěného másla, šalotky na něm necháme zesklovatět, přidáme hřiby, okořeníme, zalijeme limetovou šťávou.
5) Bylinky jemně nasekáme, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Bylinky i rajčata přidáme k houbám, přilijeme smetanu a okořeníme.
6) Palačinky vyndáme z alobalu, nakrájíme na silnější dílky, obložíme jimi medailonky a podáváme s houbovým ragú.
POTŘEBUJETE:
✔ 20 g čerstvých kvasnic
✔ ¼ l mléka
✔ 125 g mouky
✔ 3 vejce
✔ sůl
✔ 225 g másla
✔ 200 g preclíků
✔ 140 g přepuštěného másla
✔ 80 g parmazánu
✔ muškát
✔ 8 telecích medailonků
✔ pepř
✔ 2 snítky tymiánu a rozmarýnu
✔ 2 šalotky
✔ 500 g hřibů
✔ šťávu ze ¼ limety
✔ nasekaný kerblík a rozmarýn
✔ 2 rajčata
✔ 250 g smetany
Na co si dát pozor: Pěstovat houby doma – ano, či ne?
Ano, proč ne! Kupte si připravenou kulturu některých druhů hub, tu použijte jako násadu a řiďte se přiloženým návodem (je potřeba optimální teplota a zalévání). Obvykle se sadba pěstuje v pytlích nebo bednách. Nejčastěji se lidem doma urodí žampiony.
V pondělí: Zavařujeme borůvky