Houbové recepty: Sekaná s houbami
Dnes si můžete spolu s deníkem Aha! zkusit upéct sekanou s houbami.
K přípravě receptu budete potřebovat hlavně žampiony, které buď najdete v lese, vypěstujete a nebo je koupíte. Na této půlstraně vám také poradíme, jestli lze houby grilovat.
POTŘEBUJETE:
✔ 150 g žampionů
✔ 1 svazek petrželky
✔ 2 polévkové lžíce rostlinného krému
✔ 150 g bílého chleba
✔ 1/8 l mléka
✔ 1 velkou plechovku loupaných rajčat
✔ 800 g míchaného mletého masa
✔ 50 g šunky nakrájené na kostky
✔ 50 g strouhaného parmazánu
✔ 1 vejce
✔ 1 až 2 čajové lžičky rozmarýnu
✔ sůl
✔ pepř
✔ lístky rozmarýnu na ozdobu
1) Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Žampiony očistíme, případně odkrojíme spodní část třeně a houby nakrájíme na tenké plátky. Petrželku opláchneme, dosucha otřepeme a jemně nasekáme. Houby i petrželku podusíme v 1 polévkové lžíci rostlinného krému.
2) Chléb namočíme do mléka a dobře vymačkáme. Rajčata slijeme přes síto, necháme okapat, nahrubo rozmačkáme vidličkou a šťávu z rajčat dáme stranou.
3) Do větší mísy dáme mleté maso, kostky šunky, chléb, parmazán, vejce a dobře promícháme. Okořeníme rozmarýnem, solí, pepřem a vytvarujeme šišku.
4) Velkou nákypovou formu vymažeme zbylým rostlinným krémem, do formy vložíme sekanou, obložíme ji houbami a přilijeme rajskou šťávu. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut a občas sekanou polijeme rajčatovou šťávou, aby zůstala šťavnatá. Podáváme ji posypanou rozmarýnem.
Na co si dát pozor: Grilovat houby – ano, či ne?
Ano! Před grilováním naložte očištěné a nakrájené houby do marinády z citronové šťávy, soli a pepře. Následně je polijte olejem a ogrilujte. Nejlépe chutnají grilované hřiby nebo bedly.