Houbové recepty: Jelení plátky s houbami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Houbové recepty: Jelení plátky s houbami!

Jelení plátky s houbami
Jelení plátky s houbami (Grada)

Vstoupili jsme do dalšího letního víkendu. Meteorologové před ním slíbili, že by vydatné deště z posledních dnů mohly konečně houbám pomoci. Moc jich totiž doteď nerostlo.

Držíme palce, ať něco přinesete a ať si pak doma na svých úlovcích pochutnáte. Dnes vám nabízíme recept na jelení plátky s houbami.

POTŘEBUJETE

  • 1 kg jeleního masa
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • mletou papriku
  • 250 g čerstvých hřibů
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 3 polévkové lžíce oleje s máslovým aroma
  • 80 ml sherry
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zelených hroznů
  • 50 g smetany
  • jíšku podle potřeby
  • petrželku na ozdobu

POSTUP

Jelení maso omyjeme, osušíme, ostrým nožem uděláme kapsu a maso zevnitř i zevně okořeníme solí, pepřem a paprikou.

Hřiby očistíme. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme.

V pánvi rozehřejeme olej a podusíme v něm zeleninu a houby. Okořeníme solí, pepřem a paprikou. Směsí naplníme masovou kapsu a uzavřeme párátky.

V pekáči rozehřejeme zbylý olej a opečeme v něm maso po obou stranách. Přibližně po 10 minutách přilijeme sherry a zeleninový vývar a ještě dalších 10 minut zvolna dopékáme.

Hrozny omyjeme, osušíme, bobule rozpůlíme, případně odstraníme semínka a krátce před koncem pečení přidáme k masu.

Maso vyndáme a dáme na teplé místo. Fond s hroznovým vínem krátce povaříme a přilijeme smetanu. Dochutíme a případně zahustíme jíškou.

Maso nakrájíme na asi centimetrové plátky, upravíme na talíře a podáváme s omáčkou a ozdobené petrželkou. Můžeme přidat brambory, popřípadě knedlíky jako přílohu.

Na co si dát pozor: Červivé houby a jejich konzumace – vadí, nebo nevadí?

Červivé houby byste jíst neměli! Červi zanášejí do nitra plodnic mikroorganismy, které se rozmnožují a způsobují tak rychlejší zkázu hub (hnití, plesnivění). Houby si pečlivě prohlédněte už v lese! Pokud jsou červivé, raději je rozházejte v okolí místa nálezu.

Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.