Houbové recepty: Lososové řezy na liškách
Před dalším prázdninovým víkendem pro vás máme vynikající recept na lososové řezy na liškách.
Budete je potřebovat čerstvé, takže neváhejte a zajděte do lesa. Zprávy o tom, že houby stále nerostou, by vás neměly odradit. Vždy se dá něco najít, jen je třeba se dobře dívat.
POTŘEBUJETE:
✔ 4 filety z lososa
✔ 1 velkou bramboru
✔ 140 g přepuštěného másla
✔ 800 g čerstvých lišek
✔ 2 šalotky
✔ 1/8 l hovězího vývaru
✔ 1 polévkovou lžíci másla
✔ 250 g smetany
✔ nasekanou pažitku
✔ lanýžový olej
1) Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Plátky lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Bramboru omyjeme, oloupeme, nastrouháme a rozdělíme na rybí plátky.
2) V pánvi rozehřejeme 100 g přepuštěného másla. Vložíme plátky lososa »bramborovou« stranou dolů, opatrně opékáme a pak ještě na asi 10 minut dáme pánev do předehřáté trouby.
3) Lišky očistíme a opečeme na zbylém přepuštěném másle. Šalotky oloupeme, jemně nasekáme, přidáme k houbám a zalijeme hovězím vývarem. Aby se tekutina lehce zahustila, přidáme studené máslo.
4) Smetanu ušleháme dotuha a krátce před podáváním přidáme spolu s pažitkou a trochou lanýžového oleje do omáčky a zamícháme.55 Lososové řezy servírujeme na předehřáté talíře, obložíme liškami a ozdobíme pažitkou. A můžeme podávat. Dobrou chuť!
Na co si dát pozor: Jedovatou houbu poznáte podle barvy – ano, či ne?
Ne! Ve skutečnosti se totiž k jídlu hodí i některé výrazné a neobvykle zabarvené houby, které by vás nenapadlo sbírat.
Jedlá je tak např. i mísenka oranžová, rosolovec červený nebo rosolzub huspenitý. Barevné houby odrazují od konzumace nejen nás, ale také zvířata.
Zítra: Jelení plátky s houbami