Houbové recepty: Rizoto s houbami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Houbové recepty: Rizoto s houbami!

Rizoto s houbami
Rizoto s houbami (Profimedia.cz)

Češi jsou sice národem houbařů, ale nejsou v Evropě zdaleka jediní, jak se mnohdy domnívají. Například v Německu či v Itálii je sběr hub velmi oblíbený.

A právě z italské kuchyně je i dnešní recept na houbové rizoto s rukolou, která je pro Apeninský poloostrov také velmi typickou zeleninou. Pochutnejte si!

POTŘEBUJETE

  • 100 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g hub
  • 1 svazek rukoly
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g rýže arborio
  • 3 snítky tymiánu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • kajenský pepř
  • 250 ml smetany

POSTUP

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, houby na kousky, rukolu přebereme.

Na pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm cibuli a česnek zesklovatět, pak přidáme houby, které necháme změknout.

V hrnci rozehřejeme olej, rýži s tymiánem na něm podusíme a zalijeme polovinou zeleninového vývaru. Osolíme, opepříme a ochutíme kajenským pepřem. Vaříme asi 15 minut, postupně přitom přiléváme vývar a promícháme.

Pak přilijeme smetanu a dodáme houbovou směs. Promícháme a podle chuti dokořeníme.

Rukolu pokrájíme na kousky a podáváme k rizotu.

Na co si dát pozor: Jak naložit žampiony?

Žampion polní (neboli pečárku polní) lze sbírat až do listopadu na loukách, polích i zahradách. Pěstují se i uměle, a to od 17. století, kdy s tím začali Francouzi (odtud název champignon = houba). Při sběru i nákupu dávejte pozor, aby houby byly pevné. V chladničce, nejlépe v papírovém sáčku, vydrží asi 3 dny. Lze je i zamrazit, usušit či naložit, třeba podle našeho receptu.

Potřebujeme na 2 sklenice à 500 ml: 1 kg žampionů, 1 svazek tymiánu, 3 chilli papričky, 250 ml vinného octa, 2 lžičky hořčičných semínek, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli a 4 lžíce olivového oleje. Houby očistíme, otrháme lístky tymiánu, chilli papričky bez semen nakrájíme na kolečka.

Zahřejeme ocet se všemi ingrediencemi kromě oleje, přidáme žampiony a povaříme asi 5 minut. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenic a přidáme olej.

Recept je z knihy Houbová kuchařkaz nakladatelství Grada.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.