Chalupářské recepty: Řízky s chilli a česnekem za 30 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chalupářské recepty: Řízky s chilli a česnekem za 30 minut!

Řízky s chilli a česnekem
Řízky s chilli a česnekem (Profimedia.cz)

Máte rádi pikantní jídla? Pak je dnešní recept určen právě vám. Kuřecí řízky (mohou být jak z kuřecích prsou, tak ze stehen) s chilli papričkou a česnekem určitě uspokojí vaše chuťové buňky!

Jen nezapomeňte, že tohle jídlo na rozdíl od jiných, která obvykle v našem seriálu »vaříme«, není zrovna vhodné pro děti. Dobrou chuť!

POTŘEBUJETE

  • 4 kuřecí řízky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červenou chilli papričku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml smetany na vaření

POSTUP

Maso (mohou to být prsní i stehenní řízky) naklepeme, osolíme a opepříme.

Česnek nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jader a nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, česnek a chilli na něm osmahneme.

Přidáme kuřecí řízky a smažíme je z obou stran zhruba 5 minut. Podlijeme bílým vínem a smetanou a vše vaříme na mírném ohni ještě 7 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Řízky podáváme přelité omáčkou, kterou můžeme ještě provonět chilli olejem. Jako příloha jsou vhodné hranolky a zeleninový salát.

Přepuštěné máslo – kde ho vzít?

Přepuštěné máslo je ekvivalentem indického ghí a používá se ke smažení. Jde o produkt, který se vyrábí z kravského mléka. Z něj je odstraněna voda a mléčný základ, zůstane tak čistý mléčný tuk, který má vyšší bod přepalování (200 až 250 °C) než běžné máslo (150 až 180 °C).

Přepuštěné máslo také vydrží déle i mimo ledničku. Můžete si ho buď koupit, nebo vyrobit doma. Kostku másla zahřejte v hrnci na mírném plameni a děrovanou naběračkou přitom odebírejte pěnu tvořící se na povrchu.

Až se rozpustí a trochu zchladne, opatrně ho slijte, aby na dně zůstaly mléčné usazeniny, které způsobují rychlé přepalování. Máslo pak nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.

Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.