Chalupářské recepty: Penne s cuketou za 15 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chalupářské recepty: Penne s cuketou za 15 minut!

Penne s cuketou
Penne s cuketou (Svojtka & Co.)

Těstoviny jsme v našem seriálu vařili už několikrát. Aby ne – jde nám přece o rychlé recepty, které nás nezdrží v kuchyni, a přitom zasytí celou rodinu. Dnes si uvaříme jídlo, proti kterému nebudou protestovat ani ti nejpřísnější výživoví poradci.

Těstoviny penne s cuketami a jemným sýrem ricottou můžeme bez obav naservírovat každému strávníkovi, určitě zachutnají.

POTŘEBUJETE

  • 400 g penne
  • sůl
  • 1 kg menších cuket
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 350 g ricotty
  • mletý pepř
  • 40 g strouhaného parmazánu

POSTUP

1. Penne uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje al dente dle návodu na obalu.

2. Cukety pořádně omyjeme a v horké osolené vodě blanšírujeme asi 2 minuty. Pak je propláchneme studenou vodou a nakrájíme na plátky silné 1 cm.

3. Česnek nasekáme nadrobno, bazalku nakrájíme na proužky.

4. Na pánvi rozpálíme olej, plátky cukety na něm asi minutu smažíme a pak na chvíli přidáme česnek.

5. Scezené penne promícháme s cuketou, bazalkou a ricottou. Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme posypané parmazánem.

Lze nahradit ricottu?

Ricotta je polotučný, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí ze sladké syrovátky. Má nízký obsah tuku, obsahuje jednoduché bílkoviny a je lehce stravitelná. Je podobná českému tvarohu, je však jemnější a není kyselá. Pokud ji tedy potřebujeme něčím nahradit, použijeme tvaroh, vhodná je také lučina či sýr cottage.

Z ricotty si můžete vyrobit i výborný dezert. Připravte si 400 g ricotty, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 2 meruňky a lžíci pistáciových oříšků. Vyšlehejte ze smetany a cukru šlehačku, tu promíchejte se sýrem do hladkého krému. Přidejte nadrobno nakrájené meruňky a krém vychlaďte. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi.

Připraveno s využitím knihy Recepty rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka &Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.