Chalupářské recepty: Plněné řízky za 40 minut!
Pro rychlé vaření, které oceníme zejména na jaře a v létě, často využíváme kuřecí maso.
Ideální jsou prsní nebo stehenní řízky, které můžeme klasicky obalit v trojobalu a usmažit nebo je marinovat a grilovat či je můžeme použít do nejrůznějších směsí à la čína. Dnešní recept je trochu pracnější, ale vynaložené úsilí se vám vrátí, až zasednete ke stolu.
1) Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a vše na něm restujeme zhruba 3 minuty. Osolíme, přidáme karí koření a špetku kajenského pepře. Nakonec přimícháme med.
2)Řízky řádně naklepeme, osolíme a na každý dáme 1 lžíci zeleninové nádivky (trocha zeleninové směsi by nám měla zbýt). Překlopíme a spojíme párátky.
3)Plněné řízky pak smažíme na pánvi se zbylým rozpáleným olejem zhruba 3 minuty z každé strany. Když je maso měkké, řízky vyjmeme a uchováme v teple.
4)Do výpeku přimícháme zeleninový vývar a smetanu, provaříme, až omáčka zhoustne. Nakonec do ní vložíme zbylou zeleninu i maso a vše ještě podusíme asi 5 minut. Řízky podáváme s omáčkou, jako příloha se hodí různě upravené brambory.
POTŘEBUJETE:
✱ 4 kuřecí řízky
✱ 1 cibuli
✱ 1 stroužek česneku
✱ 1 mrkev
✱ 1 žlutou papriku
✱ 1 malou cuketu
✱ 4 lžíce rostlinného oleje
✱ 1 lžíci karí✱ kajenský pepř
✱ 1 lžíci medu✱ sů
l✱ 100 ml smetany
✱ 100 ml zeleninového vývaru
Jak správně koupit brambory?
Brambory vybíráme nejen podle vzhledu, země původu či ceny, ale také podle toho, k čemu je chceme použít. K tomu nám slouží označení tzv. varného typu brambor.
Typ A se hodí do salátů a pro vaření přílohy. Typ B se hodí do polévek, gulášů, pro restování a zapékání či k přípravě šťouchaných brambor. Typ C se hodí na kaše a pyré, také na výrobu hranolků, bramboráků a knedlíků.
Zítra: Ryba s pórkem a karotkou na sladkokyselo