Chalupářské recepty: Sýrové knedlíčky!
Jaro a léto jsou roční období, která trávíme nejraději v přírodě, na chatách a chalupách u vody. Co rozhodně nechceme, je promrhat krásné dny vařením. Jenže jíst se prostě musí!
Připravili jsme pro vás seriál s recepty na jídla, která uvaříme během zhruba 30 minut. Jsou jednoduchá, chutná a připravená z u nás běžně dostupných surovin. Dnes vyzkoušejte pochoutku z mletého masa...
POTŘEBUJETE:
- 1 starší housku
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- ½ svazku kerblíku
- olej
- 500 g mletého hovězí masa
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 100 g taveného sýra s bylinkami
- 60 g strouhanky
- 250 g přepuštěného másla
POSTUP:
1. Housku namočíme do vody, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a kerblík nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem na něm osmahneme.
2. Housku vymačkáme, smícháme s mletým masem, osmaženou cibulí a česnekem, rajčatovým pyré a vejci. Vymícháme hladkou hmotu, kterou osolíme a opepříme.
3. Ze směsi vytvarujeme menší kuličky a do každé vtlačíme ½ lžičky taveného sýra s bylinkami. Kuličky obalíme ve strouhance a dozlatova je osmažíme v silné vrstvě oleje.
4. Na papírové utěrce necháme okapat a podáváme s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou horké či studené s česnekovobylinkovým dipem.
5. Ten si připravíme ze 100 g měkkého sýra (žervé, lučina), 50 g bílého jogurtu, 1 stroužku prolisovaného česneku, hrsti nasekané pažitky, soli, pepře a citronové šťávy. Všechny uvedené suroviny vymícháme dohladka.
Rajčatové pyré versus protlak
Na výrobu pyré se používají kvalitnější rajčata než na protlak, který navíc obvykle obsahuje vyšší procento přidaného cukru a aromatických složek. Obecně platí, že můžeme obě suroviny zaměňovat, pyré je však chuťově lepší.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně z nakladatelství Svojtka &Co.