Recepty, které porazí nemoci: Jak na ledvinové kameny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Recepty, které porazí nemoci: Jak na ledvinové kameny!

Kuře nemusí být jen pečené.
Kuře nemusí být jen pečené. (Profimedia.cz)

Nemocní s ledvinovými kameny, jimž způsobí komplikace – koliku, mluví o té vůbec nejhorší bolesti v životě. Existuje přitom možnost, jak jejich vzniku předcházet. A to obyčejným jídlem. Nejde přitom, jak se traduje, o omezování vápníku.

Jeho nedostatek naopak podle studií výskyt kamenů zvyšuje. Deník Aha! jako jediný cituje z Čínské studie – výsledků dvacetiletého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.

Ledvinové kameny

Onemocní: Ledvinové kameny trápí přibližně 5 % obyvatel Česka, muži jsou na tom 3krát hůře než ženy.

Proč vznikají? Výskyt kamenů souvisí se třemi faktory. První je dlouhodobě nedostatečný pitný režim, druhý přejídání se, třetí nedostatek pohybu. Kameny mohou uzavřít močové cesty, zabránit odtoku moči z ledvin a vést ke vzniku velmi bolestivého onemocnění – ledvinové koliky. Malý kámen může nemocný sám vymočit, v některých případech je ho ale nutné odstranit operací.

Osobám, u nichž byly ledvinové kameny diagnostikovány, doporučují lékaři vypít nejméně 2 litry tekutin v průběhu celého dne. Ne nárazově, kdy si večer uvědomíme, že jsme celý den nepili. A zároveň je třeba celkově upravit životní styl, změnit jídelníček, nezapomínat na pohyb.

Čínská studie radí:

Profesor W. G. Robertson vytvořil model sloužící k odhadu rizika tvorby ledvinových kamenů, za hlavního viníka označil nadměrnou spotřebu živočišných bílkovin. Studiemi potvrdil, že pacienti s opakovaně vznikajícími kameny mohou problém vyřešit výrazným omezením živočišných bílkovin z jídelníčku. Nedoporučuje přitom čistě vegetariánskou stravu.

Výsledky: Pokud konzumujete velké množství živočišných bílkovin, koncentrace vápníku a šťavelanů – z nich jsou nejčastěji tvořeny kameny – v moči ostře stoupají.

Vzorový jídelníček proti ledvinovým kamenům

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.