Recepty, které porazí nemoci: Jak na ledvinové kameny!
Nemocní s ledvinovými kameny, jimž způsobí komplikace – koliku, mluví o té vůbec nejhorší bolesti v životě. Existuje přitom možnost, jak jejich vzniku předcházet. A to obyčejným jídlem. Nejde přitom, jak se traduje, o omezování vápníku.
Jeho nedostatek naopak podle studií výskyt kamenů zvyšuje. Deník Aha! jako jediný cituje z Čínské studie – výsledků dvacetiletého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.
Ledvinové kameny
Onemocní: Ledvinové kameny trápí přibližně 5 % obyvatel Česka, muži jsou na tom 3krát hůře než ženy.
Proč vznikají? Výskyt kamenů souvisí se třemi faktory. První je dlouhodobě nedostatečný pitný režim, druhý přejídání se, třetí nedostatek pohybu. Kameny mohou uzavřít močové cesty, zabránit odtoku moči z ledvin a vést ke vzniku velmi bolestivého onemocnění – ledvinové koliky. Malý kámen může nemocný sám vymočit, v některých případech je ho ale nutné odstranit operací.
Osobám, u nichž byly ledvinové kameny diagnostikovány, doporučují lékaři vypít nejméně 2 litry tekutin v průběhu celého dne. Ne nárazově, kdy si večer uvědomíme, že jsme celý den nepili. A zároveň je třeba celkově upravit životní styl, změnit jídelníček, nezapomínat na pohyb.
Čínská studie radí:
Profesor W. G. Robertson vytvořil model sloužící k odhadu rizika tvorby ledvinových kamenů, za hlavního viníka označil nadměrnou spotřebu živočišných bílkovin. Studiemi potvrdil, že pacienti s opakovaně vznikajícími kameny mohou problém vyřešit výrazným omezením živočišných bílkovin z jídelníčku. Nedoporučuje přitom čistě vegetariánskou stravu.
Výsledky: Pokud konzumujete velké množství živočišných bílkovin, koncentrace vápníku a šťavelanů – z nich jsou nejčastěji tvořeny kameny – v moči ostře stoupají.