Recepty, které porazí nemoci: Jak porazit cukrovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Recepty, které porazí nemoci: Jak porazit cukrovku!

Kdo ochutná boršč, bude ho chtít stále.
Kdo ochutná boršč, bude ho chtít stále. (Profimedia.cz)

Cukrovku lékaři považují za jednu největších hrozeb současnosti – tichého zabijáka. Problém je v tom, že nebolí, ale přitom nevratně poškozuje cévy. Nejprve drobné v oku, ledvinách a nohách.

Vede k vysokému tlaku, který u tří čtvrtin diabetiků vyústí v srdeční infarkt či mozkovou mrtvici. A je také nejčastější příčinou oslepnutí. Jak ji můžeme přemoci?

Deník Aha! jako jediný cituje z Čínské studie – výsledků 20letého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství – a přináší pomoc.

Diabetes 2. typu

Kolik je nemocných: Každý 10. Čech má cukrovku. Léčí se však jen 800 000 lidí, dalších až 350 000 o chorobě neví.

Proč vzniká? Diabetici 2. typu mohou mít nedostatek inzulinu i jeho nadbytek – problém je v tom, že inzulin nepůsobí v těle dostatečně. Jednou z příčin je nadváha, proto je základním léčebným opatřením redukce hmotnosti a správná dieta.

Začátek diabetu 2. typu je často nenápadný a někdy se zjistí až při komplikacích, např. při selhání ledvin, poruchách zraku nebo vředech na nohou. Vedle typických příznaků, jako je žízeň, časté močení a hubnutí, mohou nemocní pociťovat velkou únavu, opakované infekce – zejména plísňové, svědění, špatné hojení ran.

Čínská studie radí:

Studie prokázaly, že větší vliv než léky na snížení hladiny cukru v krvi má změna životního stylu. Již mírnou změnou jídelníčku – mimo jiné omezením živočišných tuků, snížením hmotnosti a cvičením, lze docílit poklesu cukru o 58 %. Doktor James Anderson doporučuje diabetikům stravu, z níž 70 % energie získá pacient ze sacharidů, zároveň by měl přijmou 70 g vlákniny a pouze do 60 g masa denně. Vždy se má však pokračovat v léčbě ordinované lékařem!

Výsledky: O 58 % méně případů diabetu se vyskytlo ve skupině testovaných lidí s vysokým rizikem vzniku cukrovky, kteří dodržovali životní styl doporučený lékařem, oproti skupině těch, kteří žili běžným způsobem života.

Vzorový jídelníček proti cukrovce

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.