RECEPT Radmila Čermáková (31) - Nejlepší česká cukrářka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

RECEPT Radmila Čermáková (31) - Nejlepší česká cukrářka

Radmila Čermáková s vítězným dortem. „Musí být krásný nejen zvnějšku, ale i zevnitř,“ říká.
Radmila Čermáková s vítězným dortem. „Musí být krásný nejen zvnějšku, ale i zevnitř,“ říká. (pro Aha! – Hotel International Brno)

Nejlepší českou cukrářkou roku je Radmila Čermáková (31) z brněnského hotelu International. Na XV. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí zabodovala čokoládovo-smetanovým dortem.

„Celý se skládá ze smetany a pravé belgické čokolády,“ popisuje Radmila, která je i autorkou receptu. „Na soutěže musíte mít vždy svůj recept, vlastní nápad,“ vysvětluje mistryně, která se sladké vášni věnuje už 17 let. „Při výběru povolání se mi cukrařina líbila, přišla mi jako krásná voňavá práce. A opravdu taková je. Není to vlastně práce, ale nádherný koníček,“ říká Radmila, která už vymýšlí receptury na nové sladké delikatesy.

Výsledky mistrovství ČR 2010
  1. místo: Radmila Čermáková, hotel International, Brno
  2. místo: Alena Pechlátová, ISŠ Mladá Boleslav
  3. místo: Veronika Šrámková, KaKa-cz Jeneč
Recept pro čtenáře Aha! Smetanový koláč s jablky

Ingredience:

  • Těsto: 250 g hladké mouky, 115 g moučkové-ho cukru, 65 g másla, 1 vejce, polovina prášku do pečiva, 1 polévková lžíce mléka
  • Náplň: 3 až 4 velká jablka, 750 ml 33% smetany, 250 g krystalového cukru, 7 celých vajec, 3 vanilkové cukry, pokud máte sladká jablka, tak i šťávu z 1 citronu

POSTUP:

Vyválejte těsto, které po zadělání odpočívalo nejméně 2 hodiny v lednici. Propíchejte ho nožem a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Položte na něj ráfek ve tvaru obdélníku (plechová forma bez dna), aby vaječná melanž nevytekla. Oloupejte a jádřinců zbavte jablka, nakrájejte na silnější plátky. Pokud jsou sladká, potřete je citronovou šťávou. Poté je naskládejte za sebou v řadách na těsto. Dejte koláč do trouby vyhřáté na 200 °C a 15 minut zapečte. Mezitím do hrnce s dvojitým dnem rozklepněte 7 vajec, přidejte smetanu a cukr. Hmotu nahřívejte za stálého míchání metlou. Když je koláč zapečený, nalijte ji na jablíčka. Vraťte do trouby teplé na 175 – 180 °C a pečte zhruba 20 minut. Upečený koláč svrchu zezlátne a hmota je vysrážená. Nejlepší je podávaný chlazený s vyšlehanou smetanou a ozdobený jahodami či mátou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.