Speciál Aha! Houbové recepty a 15 praktických rad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Speciál Aha! Houbové recepty a 15 praktických rad!

Houby mají v kuchyni bezpočet využití.
Houby mají v kuchyni bezpočet využití. (Profimedia.cz, Svojtka & Co., ara)

Měli jste štěstí a podařilo se vám nasbírat plné koše hub? To je důvod k radosti. Čeká vás ale i spousta práce! Jak houby zpracovat? Jak je chutně a netradičně připravit? A jak je případně uchovat na pozdější dobu? Máme tu několik rad a 12 výborných receptů.

..

1. Poprvé houby očistíme už v lese při sběru, než je vložíme do košíku.

2. Důkladnější očištění provedeme doma – nejlépe jemným štětcem nebo měkkým kartáčkem na zuby. Poškozené části odřízneme nožem.

3. Pozor, houby (kromě žampionů) nikdy nemyjeme! V případě nutnosti je otřeme vlhkou utěrkou, aby nenasály moc vody.

4. Houby, které chceme konzumovat později, uložíme do spodní části chladničky (vhodný je box na zeleninu) ve vzdušném obalu (nikdy ne v igelitu!). Vydrží tu cca tři dny. Na igelitové a mikrotenové sáčky ovšem zapomeneme, v nich by se houby znehodnotily.

5. Když připravujeme z hub hlavní jídlo, měli bychom šetřit kořením, obzvláště pepřem, jinak jídlo ztratí charakteristickou houbovou chuť.

6. Houby na pečení a grilování vybíráme tužší, s méně šťavnatou dužinou.

7. Při smažení hub necháme vždy tuk dobře rozehřát na vysokou teplotu, aby byly houby křupavé a nerozměklé.

8. Grilované houby solíme vždy až nakonec, jinak ztratí tvar a chuť.

9. Není pravda, že jídla z hub se nesmějí ohřívat. Pokud jídlo správně uskladníme – v chladničce vydrží do druhého dne bez problémů, můžeme ho v klidu jíst i druhý den.

10. Houby, které nestačíme sníst, můžeme zamrazit za podmínky, že jsou čerstvé a dobře očištěné (případně nakrájené). Houby zamrazujeme v kelímkách či plastových krabičkách buď samotné, nebo přelité vychlazeným solným nálevem (10 g soli svaříme s jedním litrem vody).

11. Další variantou uchování je sušení – houby očistíme, nakrájíme a na vzdušném podkladu sušíme 2 až 3 dny. Houby jsou správně usušené, když se snadno lámou v ruce.

12. Pozor, nikdy houby nesušíme na novinách či na plechu, jinak zčernají.

13. Usušené houby dáváme do uzavíratelných nádob. Nikdy je nenecháváme v plátěných sáčcích – hrozí napadení larvami much a moly.

14. Před použitím sušené houby propláchneme a necháme minimálně dvě hodiny namočené ve vodě, až nabobtnají. Nebo je můžeme rozdrtit na prášek a použít jako koření.

15. Houby můžeme také konzervovat v octovém nebo kořeněném sladkokyselém nálevu.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.