Radíme na téma: Třešně, višně. Višeň je kyselá třešeň!
Oblíbené ovoce hlavně dětí, které si třešničkami zdobí ouška, je úplně nejlepší čerstvě utržené ze stromu. Třešně jsou ovšem nenahraditelné také v bublaninách, marmeládách a mřížkovaných koláčích. „U nás se většinou třešně objevují v červnu, ale záleží na počasí. Letos to vypadá tak na říjen, listopad,“ říká smutně Václav Frič.
Jedni si potrpí výhradně na třešně, druzí nedají dopustit na višně. Jaký je v nich vlastně rozdíl? „Třešně jsou nasládlé a křupavé. Višně bývají víc kyselé. Ty bych doporučil i do teplé kuchyně,“ radí Frič. Oblíbenou višňovou omáčku si připravíte velmi jednoduše. V hrnečku je povaříte s cukrem, špetkou soli a troškou tymiánu, dokud dostatečně nezměknou. Hotovo! Třešně jsou také vhodným dietním jídlem, jelikož podporují vylučování. Jen pozor na příjem tekutin, ty byste po konzumaci třešní i višní měli omezit.
Připravuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič (35)