Večeře s Aha! Což takhle dát si... Bavorské vdolky
Koblihy neboli bavorské vdolečky potěší nejen mlsné dětské jazýčky! Dnes vám nabídneme recept, na jehož konci můžete mít 35 kusů výborných vdolků.
Vaří: Michal Nikodém, šéfkuchař Ola Kalam
Těsto:
-
500 g polohrubé mouky
-
200 ml mléka
-
6 cl rumu
-
80 g tuku (máslo, hera, olej)
-
70 g cukru krupice
-
4 žloutky
-
kůra z 1 citronu
-
30 g droždí
-
špetka soli
Další suroviny:
-
olej na smažení
-
200 g tvarohu na strouhání
-
200 g švestkových povidel
-
200 ml smetany ke šlehání
V rendlíku zahřejeme mléko s cukrem na 37 °C, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru a vlažný tuk. Do kvásku vmícháme žloutky a rum. Směs přidáme do mísy k mouce. Vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté je vyválíme na 1,5 cm silný plát a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm, která necháme pod utěrkou jestě 20 minut kynout.
Mezitím rozehřejeme ve větším hrnci olej. Do středu nakynutých koleček vytlačíme důlek a vkládáme je do oleje důlkem dolů. Smažíme je dozlatova z obou stran.
Usmažené vdolky posypeme nastrouhaným tvarohem, položíme na ně hromádku povidel a ozdobíme ušlehanou šlehačkou.