Radíme na téma: Jablka - Nenechte je zhnědnout!
Jablka jsou snad naše nejoblíbenější ovoce. Ideální jsou čerstvá k jídlu, na povidla, do štrúdlu, do kompotu, do džusu nebo na salát. „Asi nikdo se v dětství nevyhnul strouhanému jablíčku s mrkví. Já jsem si to i v dospělosti velmi oblíbil,“ říká šéfkuchař Václav Frič.
Jakmile však jablko oloupeme, tak zhnědne. Co s tím? „Musíte kousky namočit do citronové šťávy,“ dodává Frič. Jablka často obohatí i slaná jídla, velmi oblíbená jsou karamelizovaná s paštikou. „Nebo si můžeme na pánvi připravit z cukru karamel, přidáme jablka a podlijeme koňakem. Osolíme, opepříme a nakonec zjemníme máslem,“ radí Frič.
V obchodech je k dispozici široké množství druhů jablek. Menší, větší, měkčí, tvrdší nebo kyselejší, každý si vybere.