Večeře s Aha! Což takhle dát si... Vepřový jazyk! Na sardeli s vejmrdou
Česká kuchyně je znamenitá a vyhlášená. Kluci v akci proto připravili jako tradiční pochoutku vepřový jazyk na sardeli se staročeskou vejmrdou. Základem je dobře uvařený, měkoučký a jemný vepřový jazyk, který je podáván s pikantním jablkovým křenem. Jako příloha se nejlépe hodí čerstvý křupavý chléb. A co na zapití? Jedině správně vychlazené pivečko.
Vaří: Kluci v akci Filip Sajler a Ondřej Slanina
Suroviny na 4 porce:
Vývar
-
600 g vepřového jazyka bez podjazyčí
-
voda, sůl
-
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
-
1 cibule
-
10 kuliček pepře
-
5 kuliček nového koření
Jazyk
-
uvařený jazyk
-
100 g másla
-
1 jarní cibulka
-
asi 250 ml vývaru z jazyka
-
citronová šťáva
-
trocha sardelové pasty
-
strouhanka
Jablkový křen
-
1 malý křen
-
2 jablka
-
5 lžic masového vývaru
-
špetka cukru
-
špetka soli
-
střik vinného octa nebo bílého vína
Vývar – Dobře očištěný a opláchnutý jazyk uvaříme v mírně osolené vodě doměkka s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Vývar scedíme a ponecháme ho stranou na podlévání a pro přípravu jablkového křenu.
Jazyk – Na polovině másla orestujeme nakrájenou cibulku, podlijeme vývarem, zastříkneme citronovou šťávou a chvilku podusíme. Druhou polovinu másla utřeme se sardelovou pastou. Uvařený jazyk ještě za tepla oloupeme a nakrájíme na plátky. Jazyk vyskládáme do zapékací misky, podlijeme rozdušenou cibulí a potřeme sardelovým máslem. Při 180 °C zapečeme, až strouhanka zezlátne.
Jablkový křen – Křen a jablka strouháme najemno, přidáme vývar a dochutíme cukrem, solí a zastříkneme vinným octem nebo vínem.