Radíme na téma: Ananas - Odkrajujte střed!
Ananas je sice typickým vánočním ovocem, ale i nyní koupíte opravdu dobrý. „Stačí, když bude mít označení Gold. Rozhodně bych se vyhnul těm za 40 korun. Když ho očistíte, nezbude vám ani zdaleka půlka, jak z toho za 80 korun,“ radí šéfkuchař Václav Frič. Receptem na správný ananas je zabarvení. Kolečka by měla být prozlátlá a okolo trošku zelená.
„Jakmile bude ananas celý zelený, je nezralý. Když bude nahnědlý, bude seschlý a nebude se dát ani pořádně jíst,“ upozorňuje Frič. A jak ho správně naporcovat? Nejprve mu ukroutíte hlavu, pak rozkrojíte na půl, následně na čtvrtky nebo patky. Vždy odkrojte tvrdý střed. Ananas rozkrájejte na kostky a na kůře, kterou využijete jako podložku, je rozdělte »cik cak«. Jihoamerická kuchyně k nám přinesla také vynikající ananas flambovaný nebo grilovaný.