Radíme na téma: Mandarinka - Má být bez pecek
Mandarinky se na našich stolech objeví většinou v období Vánoc. Když je děti najdou v balíčku od Mikuláše, bývají úplně nejlepší. „Už by měly být bez pecek. Šlechtí se na to. Ano do džusů a dortů, ale nedoporučoval bych je na tepelné zpracování,“ radí Václav Frič.
Klementinky by měly mít tenkou kůru, která se dobře odlupuje. Mandarinka je bohatým zdrojem vitaminu C. Obsahuje také pektin, což je rozpustná vláknina, která napomáhá snižovat cholesterol. Často je používáme do dezertů a dortů. Je ovšem přesně tím ovocem, které je lepší konzumovat čerstvé a raději nezavařovat. Vyplatí se vám také pozorný výběr. „Koukejte se, jestli na nich uvidíte nálepku letecká doprava. Tak budete mít jistotu, že neležely někde měsíc ve skladu, ale přijely rovnou z některého z jižních států,“ říká Frič.