Večeře s Aha! Což takhle dát si... Drůbeží kaldoun! S bylinkovými knedlíčky.
Víte, co to je kaldoun? Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Dnes už kvůli drůbkům nemusíte kupovat celou husu, takže si zhuštěnou drůbeží polévku s knedlíčky můžete udělat třeba na večeři.
Vaří: Radek Kašpárek, šéfkuchař Ola Kala
Suroviny na cca 8 porcí:
-
1 celé kuře
-
200 g kachních jater
-
150 g kuřecích žaludků
-
150 g kachních nebo kuřecích srdíček
-
250 g mrkve
-
100 g celeru
-
100 g petržele
-
2 stonky z řapíku
-
listová petržel
-
muškátový květ
-
smetana, máslo
-
hladká mouka
Bylinkové knedlíčky:
-
300 g toustového světlého chleba
-
100 ml mléka
-
3 vejce
-
půl lžíce prášku do pečiva
-
sůl, listová petržel, pažitka, muškát. květ
Příprava:
-
Z kuřete si připravíme vývar. Drůbky uvaříme a očistíme. Nakrájíme na kousky. Maso z kuřete obereme a také nakrájíme na kostky.
-
Na másle zarestujeme do zlatavé barvy zeleninu nakrájenou na kostičky, zaprášíme hladkou moukou, znovu zlehka zarestujeme, zalijeme vychladlým vývarem a necháme provařit. Přidáme maso.
-
Na závěr přilijeme trochu smetany a přidáme máslo na zjemnění. Dochutíme solí, pepřem, listovou petrželkou a muškátovým oříškem.
-
Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce a všechny ingredience. Tvarujeme malé kuličky a vaříme cca 4 minuty.
Zeleninu nakrájenou na kostičky zarestujeme do zlatavé barvy a pak zalijeme vývarem.
Přidáme maso a dochutíme například petrželkou.
Z toustového chleba a dalších přísad vytvoříme těsto na kuličky.