Večeře s Aha! Což takhle dát si... Drůbeží kaldoun! S bylinkovými knedlíčky. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Večeře s Aha! Což takhle dát si... Drůbeží kaldoun! S bylinkovými knedlíčky.

Takto vypadá správný kaldoun.
Takto vypadá správný kaldoun. (Aha! – Martin Pekárek)

Víte, co to je kaldoun? Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Dnes už kvůli drůbkům nemusíte kupovat celou husu, takže si zhuštěnou drůbeží polévku s knedlíčky můžete udělat třeba na večeři.

 

Vaří: Radek Kašpárek, šéfkuchař Ola Kala

Suroviny na cca 8 porcí:

  • 1 celé kuře
  • 200 g kachních jater
  • 150 g kuřecích žaludků
  • 150 g kachních nebo kuřecích srdíček
  • 250 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 2 stonky z řapíku
  • listová petržel
  • muškátový květ
  • smetana, máslo
  • hladká mouka

Bylinkové knedlíčky:

  • 300 g toustového světlého chleba
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • půl lžíce prášku do pečiva
  • sůl, listová petržel, pažitka, muškát. květ

Příprava:

  • Z kuřete si připravíme vývar. Drůbky uvaříme a očistíme. Nakrájíme na kousky. Maso z kuřete obereme a také nakrájíme na kostky.
  • Na másle zarestujeme do zlatavé barvy zeleninu nakrájenou na kostičky, zaprášíme hladkou moukou, znovu zlehka zarestujeme, zalijeme vychladlým vývarem a necháme provařit. Přidáme maso.
  • Na závěr přilijeme trochu smetany a přidáme máslo na zjemnění. Dochutíme solí, pepřem, listovou petrželkou a muškátovým oříškem.
  • Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce a všechny ingredience. Tvarujeme malé kuličky a vaříme cca 4 minuty.

Zeleninu nakrájenou na kostičky zarestujeme do zlatavé barvy a pak zalijeme vývarem.

Přidáme maso a dochutíme například petrželkou.

Z toustového chleba a dalších přísad vytvoříme těsto na kuličky.

 

 

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.