Radíme na téma: Cuketa. Nesolte při přípravě!
Oblíbená zelenina je častou přílohou při grilování. Je dobrá do bramborového salátu, k těstovinám i na zeleninové lasagne. „Jediné, na co musím upozornit, jsou ty domácí přerostlé cukety. Ty jsou strašné. Správně by měla mít průměr 2,3 až 5 centimetrů,“ zdůrazňuje Václav Frič.
Na grilování je ideální nakrájet cuketu na oválná kolečka nejlépe jeden centimetr široká. „Hlavně je důležité si pamatovat, že ji nikdy nesmíte solit na grilu. Samozřejmě by ztratila veškerou šťávu. Solíme až na talíři,“ připomíná Frič. Kůra cukety je na rozdíl od okurky měkká, takže se dobře strouhá i konzumuje. Nastrouhaná cuketa také často zdobí hotová jídla.
Připravuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič (35)