Tohle je nejlepší rajská! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je nejlepší rajská!

V Karlových Varech soutěžilo 15 kuchařských týmů.
V Karlových Varech soutěžilo 15 kuchařských týmů. (ČTK – Sokol Jan, ara)

Milujete rajskou omáčku? A máte ji raději s knedlíkem nebo těstovinami? Proč? O víkendu proběhlo finále gastronomické soutěže Czech Food Cup, kde poměřili své síly kuchaři z 15 českých restaurací právě ve vaření rajské. A výsledek? NEJ omáčku s houskovým knedlíkem umí uvařit v Orea hotelu Bílý Hořec v Harrachově.

Úspěšný harrachovský tým tvořil Petr Fiala, šéfkuchař z Bílého Hořce, a kuchař Lukáš Tesař. Zvažovali, z čeho rajskou uvaří. Jestli z čerstvých rajčat, nebo dají přednost rajskému protlaku. Protože ale prý není ještě pravá rajčatová sezona, dostal přednost protlak. „Co rajská, to jiná chuť. Někdo má radši sladší, jiný kyselejší. Někdo přidává perník, jiný skořici. Já osobně preferuji sladší a používám skořici. Rajská určitě patří k české klasice,“ říká mistr kuchař.Rozhodování, čí jídlo je to nejchutnější, nebylo snadné. „Mistrovské variace hodnotili porotci po stránce vizuální a také chuťové. Kromě samotné omáčky je zajímaly i knedlíky a maso,“ uvádí Pavel Klicpera z pořádající České centrály cestovního ruchu – Czech Tourism.

Recept na NEJ rajskou:

Suroviny: 500 g předního hovězího masa, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 ks bobkového listu, 350 g rajského protlaku, 2 – 3 lžíce hladké mouky, sůl, cukr podle chuti, skořice

Postup: Maso omyjeme, zalijeme studenou vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak a skořici. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Takhle se má rajská správně servírovat.

 

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.