Diabetická dieta: Srazíte cukr a kila jdou dolů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Diabetická dieta: Srazíte cukr a kila jdou dolů!

Nemoc, až ta většinou přiměje člověka, aby změnil svůj životní styl – zhubl, přestal kouřit... Když onemocníte cukrovkou, lékař kromě léků doporučí i tzv. diabetickou dietu. Proč? V jídelníčku musíte omezit všechny cukry. Nejen ten, kterým si sladíme čaj, ale i sacharidy, které se skrývají v pečivu, přílohách, některých jogurtech, ovoci... Pacienti tak nejenže srazí hladinu cukru v krvi, ale začnou i hubnout!

 

Právě proto doporučují tento dietní režim někteří odborníci nejen pro cukrovkáře, ale všechny lidi s nadváhou či obezitou.

Diabetická dieta patří mezi »složité«, u nichž je třeba nad přípravou jídla přemýšlet a řídit se přesným složením jednotlivých potravin. Je totiž třeba omezit nejen energetický příjem celkově, ale zaměřit se zejména na cukry (sacharidy) a tuky.

„Musíme si uvědomit, že se cukry vyskytují i ve vázané formě v pečivu, těstovinách, rýži, bramborách i např. mléčných výrobcích. Diabetici i obézní lidé mají obvykle zvýšené hladiny tuků v krvi, proto je třeba omezit i tuky,“ vysvětluje primářka Jana Čepová.

Častou chybou ve stravování diabetiků je, že sice »nejedí sladké«, ale již nevědí, že dia výrobky mají vysoký energetický obsah. Dát si např. dia roládu oslazenou sorbitem je horší, než si osladit čaj cukrem. Dia roláda zvýší krevní cukr více než kostka cukru – má cukr v mouce, má mnohem více energie než kostka cukru...

Při diabetické dietě je velmi důležitý i pohyb – zkuste dlouhé svižné procházky, jízdu na kole či rotopedu, plavání.

Co jíst při dietě?

Maso

➤ Libové hovězí zadní, vepřovou kýtu, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí, králičí.

➤ Ryby sladkovodní i mořské (pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé). Ryby by měly být v jídelníčku 1 až 2krát týdně.

Mléko a mléčné výrobky

➤ Polotučné, nízkotučné, odstředěné (pozor na nízkotučné mléčné výrobky, chybějící tuk bývá často nahrazen škroby – pro diabetiky ani při shazování kil nejsou vhodné).

➤ Zakysané mléčné výrobky (zákys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko).

➤ Tvaroh tvrdý i měkký.

➤ Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové a zrající sýry s obsahem tuku do 30 %.

Vejce

➤ 1 vejce týdně v jakékoli úpravě kromě smažení.

➤ Jinak vejce můžeme používat při přípravě pokrmů.

Tuky

➤ Výrazně omezte živočišné tuky jako máslo, sádlo, slaninu, tučná masa, tučné mléčné výrobky. Nahradit je můžete rostlinnými tuky a oleji. I v tomto případě je používejte s rozumem.

Přílohy a pečivo

➤ Vhodnými přílohami jsou brambory, bramborová kaše, celozrnné těstoviny, rýže natural. Platí tu však pravidlo »čím méně, tím lépe«!

➤ Pečivo není zakázané, sáhnout byste však měli jen po celozrnném. Zakázané je sladké pečivo, jen výjimečně si můžete koupit dia.

Ovoce

➤  Ovoce do jídelníčku patří, je však doporučeno vyhýbat se příliš sladkému ovoci, jako je hroznové víno, hrušky, meruňky, švestky či banány. Případně je jíst omezeně, banánu např. jen polovinu.

Zelenina

➤ Zeleninu můžete jíst bez omezení.

Sůl a koření

➤ Při diabetické dietě je doporučeno omezit solení a používání pálivého koření, ideální jsou natě (libeček, celer, bazalka...).

Musíte počítat:

✔ Jídelníček by měl být při dietě složen ze sacharidů, tuků a bílkovin v poměru 50 : 35 : 15.

✔ Energetický příjem ženy by měl být 126 kJ na kg váhy u žen a 134 kJ na kg hmotnosti u mužů. Těmto požadavkům odpovídá dieta s obsahem 225 g sacharidů pro ženy a 275 až 325 g sacharidů pro muže.

✔ 1 gram sacharidů = 17 kJ, 1 gram bílkovin = 17 kJ, 1 gram tuků = 38 kJ.

✔ Po těchto třech zásadách diabetické diety si jistě myslíte, že ji v žádném případě nemůžete držet, protože si nedokážete spočítat, co můžete sníst, a co už ne. Neházejte flintu do žita, Aha! vám pomůže. Stačí se řídit naším jídelníčkem, který je sestaven na denní příjem 225 až 275 g sacharidů.

✔ V dalších dnech už jen jednotlivá jídla obměňujte o jiné potraviny, vždy však musíte kontrolovat tabulky uvádějící energetické hodnoty na obalech.

Příklad jídelníčku:

1. den

Snídaně: 50 g šunky, sójový rohlík namazaný 10 g rostlinného tuku, melta s mlékem

Svačina: pomeranč

Oběd: pórková polévka nezahušťovaná moukou, vepřový přírodní řízek 70 g, 100 g vařené rýže, 100 g papriky

Svačina: 100 g bílého jogurtu

Večeře: 120 g hrachové kaše s 1/2 vejce, 150 g mrkvového salátu

II. večeře: jablko

2. den

Snídaně: 60 g chleba s 10 g rostlinného tuku, 50 g tvarohové pomazánky, čaj

Svačina: grep

Oběd: celerová polévka nezahušťovaná moukou, 150 g dušené rybí filé, 150 g bramborové kaše, 150 g okurkového salátu

Svačina: 200 ml nízkotučného kefírového mléka

Večeře: 140 g rizota se zeleninou a 50 g 30% sýra, 150 g rajčat

II. večeře: mandarinka

3. den

Snídaně: 50 g pomazánky z cizrny nebo čočky, 60 g celozrnného chleba, rajče, bílá káva

Svačina: 1/2 banánu

Oběd: hovězí polévka s rýží natural, 200 g dušené mrkve se 70 g netučného hovězího masa, 100 g vařených brambor

Svačina: kedlubna

Večeře: 50 g tvrdého sýru, 60 g dalamánek namazaný 10 g rostlinného tuku, 150 g papriky a okurky

II. večeře: kiwi

 

Jak dlouho se drží: Pacienti s diabetem by měli dietu dodržovat celoživotně. Pokud chcete jen snížit váhu, můžete si časem jídelníček zpestřit, ale s mírou. Jinak začnete znovu přibírat.

Kolik shodíte: Průměrně 23 kila za měsíc. Za rok 25 i více kilogramů.

Plusy:

Stabilizovaná hladina cukru v krvi a její minimální kolísání během dne. Vyvážený příjem živin.U diabetiků bývá určeno přesné množství cukrů, které můžepacient zkonzumovat – jeindividuálně »ušita na míru« pacienta. Dostatečný přísun vlákniny, vitaminů a minerálů.

Minus:

Musí se dodržovat celoživotně.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

Hodnocení poradkyně Aha! MUDr. Jany Čepové, MBA:

Tento typ stravování je velmi vyváženým, obsahuje vše, co obsahovat má. A jistě nemusí být doporučován pouze diabetikům. Jen je opět třeba upozornit na to, že dia potraviny« nejsou ideální. Jsou energeticky velmi bohaté, obsahují příliš mnoho tuků, obsahují ale i škroby a umělá sladidla. Ne všechna umělá sladidla jsou bez energie.

Jak překonat chuť na sladké?

Cukr, med, sladké limonády, bonbony, čokoláda – dokážete si představit život bez sladkostí? Většina z nás těžko. Je možné se nějak naučit nejíst sladké?

„Chuť na sladké se dá zahnat  žvýkačkou bez cukru či bonbonem bez cukru. Máli jedinec chuť na čokoládu, ať si dá, ale nechť si koupí kvalitní, víceprocentní čokoládu. Sladké limonády k životu určitě nikdo nepotřebuje, to je opravdu rozmařilost, voda s limetkou či jiným citrusem je daleko více osvěžující,“ radí primářka Jana Čepová.

Jak jinak je možné ještě oklamat tělo toužící po něčem sladkém?

✔ Chuť můžete zahnat např. kávou (černou i meltou), kterou ozdobíte kopcem pěny z našlehaného mléka.

✔ Můžete si dát 4 až 5 křížal z jablka.

✔ K oslazení čaje můžete použít umělá sladidla, nesmíte však zapomínat, že i ta obsahují často energii. Zrádná jsou stolní sladidla v prášku. Malý objem vysocesladivých umělých sladidel musí být »dohnán« maltodextrinem, který je vyroben ze škrobu. Mají pouze nižší obsah energie, než kdybychom sladili běžným cukrem.

✔ Můžete zkusit některý z potravních doplňků s obsahem chromu, které se dají koupit v lékárně.

 

Infografika Aha! – Tomáš Klomfar

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.