Dieta manželů Hellerových - Za obezitu může inzulin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dieta manželů Hellerových - Za obezitu může inzulin!

Moc se neomezovat, a přitom hubnout, takový je podtitul další mezi celebritami oblíbené zeštíhlovací kúry – diety manželů Hellerových. Je velmi podobná Atkinsově dietě, ale zdravější. Základem je omezení sacharidů – ovoce, pečiva, příloh – v jídelníčku. Zavrhnout naopak nemusíte často oblíbené maso, slaninu či vejce. Hellerovi jsou však příznivci zeleniny, a tudíž ji na rozdíl od Atkinse povolují.

Podle manželů Hellerových je viníkem nadváhy inzulin. Jde o hormon, který si tělo samo vytváří a jeho prostřednictvím reguluje hladinu cukru v krvi. Vylučování inzulinu v těle stoupá po jídle a jeho úkolem je krevní cukr opět stabilizovat.

Po snědení sacharidových potravin je však vylučování inzulinu doslova raketové, čímž se hladina cukru v těle rychle sníží a my máme nepříjemné pocity, které zaháníme dalším jídlem s obsahem sacharidů – velmi často pečiva, sušenek, bonbonů a dalších sladkostí.

Výsledkem je nadměrný příjem sladkých jídel, ale také další nadměrné vylučování inzulinu, který se zároveň podílí na ukládání tuků v těle. Tedy nenáviděných kil. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, kdy máme neustálý hlad a přijatá energie se v těle mění na tukové polštáře.

Jediný způsob, jak ten cyklus přerušit, je podle manželů Hellerových snížení příjmu sacharidů. Nejsou však natolik striktní jako Atkins, který zakazuje téměř všechna sacharidová jídla. Při tomto dietním režimu tak je povolena i zelenina, ale jen ta s velmi nízkým obsahem sacharidů, např. zelené fazole, brokolice, květák, zelená paprika, okurka. Jako přílohu můžete občas zvolit i pečivo, vždy však celozrnné a pouze jeden plátek.

Příklad jídelníčku:

Snídaně: vaječná omeleta se slaninou, rajče, káva nebo čaj
Svačina: zelená paprika
Oběd: hovězí vývar s vejcem, 200 g hovězího masa na grilu, dušená brokolice a fazolky
Svačina: 100 g tvrdého sýra
Večeře: kuřecí prsa na jogurtu, toust

Jak dlouho se drží:
Dietu podle autorů můžete držet tři měsíce a poté si dát měsíční pauzu.

Kolik shodíte:
Kila budou zpočátku ubývat poměrně rychle, průměrně 5 až 8 za měsíc.

Plusy:
Snížení příjmu sacharidů a tím snížený příjem kalorií.

Minusy
Je povolen příjem tučných jídel, pozor na nadbytečný příjem tuků.
Relativně vysoký příjem bílkovin, tím zvýšené zatížení ledvin.
Nedostatečný příjem zeleniny a vlákniny. Nedostatečný příjem minerálů.

Odborná poradkyně - MUDr. Jana Čepová, MBA

Primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Zhodnocení poradkyně Aha!:

Dobré je, že dojde k omezenému příjmu sacharidů. Pak už je jen potřeba zaměřit se na optimální příjem zbylých živin – tuků, bílkovin – a mít vyvážený příjem vitaminů a minerálů. Jestliže toho dosáhneme, už nemluvíme o dietě, ale racionální stravě.

Jak vařit, aby jídlo zasytilo?

Začali jste svůj jídelníček upravovat podle rad primářky Jany Čepové tak, aby šla kila dolů? Pak byste měli vědět, že nestačí vybírat jen správné potraviny, ale umět je i správně uvařit. Rozvařené jídlo a hubnutí totiž moc dohromady nejdou...

Syrové či rozvařené potraviny mají vždy nižší glykemický index. „Čím nižší glykemický index potraviny mají, tím víc zasytí. Když posnídáte sladký koláček, dostaví se během chvíle hlad. Naopak např. ovesná kaše zasytí na celé dopoledne,“ uvádí primářka Jana Čepová. Chceteli hubnout, vybírejte správné potraviny a nepřevařujte. Platí to o zelenině, bramborách, těstovinách, rýži...

Zároveň je dobré vědět, že pokud si již dáte nějakou mňamku s vyšším glykemickým indexem, měli byste ji zkombinovat s potravinami obsahujícími bílkoviny. „Celkový glykemický index klesne a jídlo lépe zasytí. Když svačíte jablko, dejte si k němu kousek nízkotučného sýru,“ radí doktorka Čepová. Na podobném principu si připravíte i zdravé chuťovky – čtvereček sýru ozdobte kuličkou vína a spojte párátkem.

Zkuste to bez tuku

Jste »řízkaři«? Neumíte si život představit bez řízků a smažených mas? Potom s hubnutím moc úspěšní nebudete. Přitom grilováním nasucho připravíte nejen lahodná jídla, ale hlavně zdravá. Jaké jsou další rady?

  • Dietní způsob přípravy je dušení nebo vaření v páře.
  • Pečení doporučují lékaři jen tehdy, když se nepřidává tuk.
  • Pokud potřebujete zahustit polévku či omáčku, nepoužívejte mouku ani jíšku. Stejnou službu prokáže nastrouhaná brambora či rozmixovaná zelenina.
  • Majonézu či smetanu sladkou i kysanou nahraďte jogurtem.
  • Solte jen minimálně – k ochucení jídel používejte koření, např. majoránku, libeček, bazalku, kmín, sušená rajčata, papriku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.