Hubněte s Halinou: Bezmasá dieta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hubněte s Halinou: Bezmasá dieta?

Zapomeňte na maso! Kýta ať raději letí do koše, nyní nastává čas hráškové polévky.
Zapomeňte na maso! Kýta ať raději letí do koše, nyní nastává čas hráškové polévky.

Zhubnout dvě až tři kila týdně jen tím, že přestanete jíst maso? Zastánci přísných redukčních vegetariánských diet tvrdí, že to je možné. Zároveň však dodávají: Aby se dalo mluvit o dietě, je třeba na čas zapomenout nejen na kuřecí, vepřové, hovězí, ryby, ale i na mléčné výrobky a třeba vejce. Správně by tedy název diety měl znít veganská.

Zhubnout dvě až tři kila týdně jen tím, že přestanete jíst maso? Zastánci přísných redukčních vegetariánských diet tvrdí, že to je možné. Zároveň však dodávají: aby se dalo mluvit o dietě, je třeba na čas zapomenout nejen na kuřecí, vepřové, hovězí, ryby, ale i na mléčné výrobky a třeba vejce. Správně by tedy název diety měl znít veganská.

Právě podle těchto zásad hubne např. herečka Pamela Anderson (43). Jak je to tedy s vegetariánskou dietou, může pomoci? „Vegetariánský způsob stravování nebývá jen dietou, ale je často výsledkem zvýšeného zájmu o vlastní zdraví. Tito lidé se zamýšlejí nad způsobem výživy a ve výsledku se snaží o vyvážený příjem i výdej energie,“ vysvětluje primářka Jana Čepová. Tím pádem vegetariáni nejenže netloustnou, ale mohou i nadbytečná kila shodit.Lékařka zároveň upozorňuje, že není bezpodmínečně nutné být vegetariánem, když chcete zhubnout. „Vegetariáni velmi často nejedí zdravěji než »masožravci«. Zvlášť v případě, že do jídelníčku zařazují např. velké množství sýrů. Není potřeba se vyhýbat masu. Jezte ho klidně i několikrát týdně, ale pouze to kvalitní netučné a ryby. Ve výsledku pro své zdraví uděláte víc než někteří vegetariáni. Nad tím, co jíme, se musíme naučit přemýšlet,“ říká primářka Jana Čepová.

 

Příklad jídelníčku:

■ Snídaně: avokádová pomazánka, plátek žitného chleba, šťáva vymačkaná z čerstvého pomeranče

■ Svačina: jablko

■ Oběd: hášková polévka, lasagne s tofu a špenátem, paprika

■ Svačina 2 mrkve

■ Večeře: zeleninový salát s tofu

Avokádová pomazánka
Avokádo oloupejte a rozmačkejte s nadrobno nakrájenými loupanými rajčaty, přidejte sůl, pepř.

➤ Hrášková polévka
150 až 200 g hrášku uvařte doměkka, rozmixujte, přidejte 1,5 dl sójového mléka, můžete zjemnit rostlinným tukem.

➤ Lasagne se špenátem
Na oleji orestujte dorůžova nadrobno nakrájenou cibulku, zasypte asi 100 g hladké mouky. Přidejte 800 g sekaného listového špenátu, podle potřeby nařeďte sójovým mlékem. Dochuťte česnekem, solí a přidejte půlku na kostky nakrájeného uzeného tofu. Pekáč vymažte rostlinným tukem. Nejdřív dejte vrstvu bezvaječných lasagní, pak vrstvu špenátu a opakujte, dokud nedojde špenát (měl by tvořit poslední vrstvu). Pečte na 160 °C 50 – 60 minut. Před koncem pečení posypte druhou polovinou nastrouhaného tofu, které smíchejte s trochou oleje a nechte zapéct.

➤ Zeleninový salát s tofu
Rajčata, papriky a okurku nakrájejte na kostičky, přidejte polovinu kostky bylinkového tofu (místo tofu lze použít předem uvařené sójové maso). Ochuťte solí, citronovou šťávou a lžičkou olivového oleje.

 

➤ Nezapomínejte pít

Jako u žádné diety bychom neměli zapomínat na dostatečný pitný režim. Denně je vhodné vypít 2 litry tekutin (neperlivá voda, bylinné čaje).

➤ Jak dlouho se drží

Vegetariánskou dietu lze držet celoživotně, musíte však myslet na správnou skladbu jídelníčku.

Co na to lékař: Profesor libor Vítek

Vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK„Vegetariánská dieta je určitě nejzdravější přístup ke stravování, který je založen na vysokém příjmu ovoce a zeleniny a vyloučení živočišných tuků. Extrémní formy vegetariánství (např. frutariánství) určitě nelze doporučit, jako velmi vhodné se jeví semivegetariánství odmítající červené maso, ale připouštějící drůbež, ryby i mléko a mléčné výrobky. Jakkoli to může vypadat podezřele, být vegetariánem se opravdu vyplatí. Je doloženo, že vegetariáni jsou štíhlejší, mají nižší hladiny krevního cholesterolu a nižší výskyt nemocí srdce a cév.“

 

Je chyba nejíst maso?

Přestat jíst maso má svá pro i proti. Jednoznačně pozitivní na vegetariánství je, že snižuje výskyt tzv. civilizačních nemocí. Jde zejména o výskyt zhoubných nádorů, nemoci srdce a cév, kam patří srdeční infarkty a mozkové mrtvice. A samozřejmě i obezity. Na druhou stranu přísně vegetariánská strava je podle lékařů nevyvážená. „Vegetariánství bych nezavrhovala. Ale je důležité říct, že vegetariáni trpí velmi často nedostatkem bílkovin, vitaminů, železa...,“ říká primářka Jana Čepová. Mezi projevy patří podle ní únava, podvýživa, snížená imunita, nezdravá pleť a vlasy, problémy s lomivostí nehtů. „Přijmout však některé principy vegetariánství by nám v žádném případě neuškodilo. Omezte uzeniny a uzené maso, vyhýbejte se tučnému masu. Zařaďte do jídelníčku více zeleniny,“ radí primářka Jana Čepová. Jako u mnoha diet bychom si i z vegetariánské měli vzít pozitiva a nic nepřehánět.

   

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.