Montignacova dieta: Hubněte s kachním sádlem!
Necítit se unavení, nemít hlad, kompletně změnit způsob stravování a začít hubnout. To vše slibuje další hvězdami showbyznysu oblíbená dieta Francouze Michela Montignaca. Její základ tkví v důsledném omezení potravin s tzv. vysokým glykemickým indexem.
Montignac tvrdí, že lidé tloustnou z přejídání a hladovění, přičemž se jen vymlouvají na dědičnost či špatnou funkci štítné žlázy. Důležité je proto sledovat glykemický index (GI) potravin – ideální jídla jsou s GI nižším než 50. Zároveň ve svém dietním režimu doporučuje jíst pouze 3krát denně, ale vždy v pravidelném čase, a zcela vynechat průmyslově upravované potraviny. Mezi ně patří např. bílá mouka, bílý cukr, konzervované a další tzv. nepřirozené potraviny.
Dieta však myslí i na nás Čechy. Montignac totiž doporučuje nejen olivový olej, ale překvapivě také husí a kachní sádlo. V nich obsažená kyselina olejová údajně snižuje množství cukru v krvi.
Co je glykemický index?
Glykemický index nám udává, jak rychle tělo využívá glukózu z jednotlivých potravin. Ty s nižším GI »vydrží« déle v žaludku a navozují pocit sytosti. Tím pádem méně jíme a hubneme.
Vhodné potraviny:
■ GI menší než 20: baklažán, cibule, cuketa, česnek, buráky, paprika, rajčata, celer, sója, zelená zelenina
■ GI 20 až 29: čokoláda (minimum 70 % kakaa), třešně, vařené fazole, grepy, vařený hrách, sušená jablka, ovesná kaše, syrová mrkev, marmeláda bez cukru, čerstvé mléko, červená čočka
■ GI 30 až 39: broskve z plechovky, cizrna, divoká rýže, fazolky, fíky, hrušky, bílý nízkotučný jogurt, sójové těstoviny, nízkotučné a kyselé mléko, ryby, rajčatová šťáva, celozrnné špagety, tvaroh, švestky
■ GI 40 až 50: broskve, chleby – otrubový, žitný celozrnný a pohankový, čerstvý hrášek, netučné maso, sójové mléko, rýžové a celozrnné těstoviny, ovesné vločky bez cukru, pomeranče, rýže basmati a hnědá, nízkotučné žluté sýry, čerstvé ovocné šťávy, jahody, hroznové vínoNevhodné potraviny
■ GI 50 až 69: ananas, banány, pusinky, bábovky, řepa, krupicová a pohanková kaše, kivi, zavařeniny, džemy, kukuřice, kuskus, zmrzlina, mango, žlutý meloun, med, kondenzované slazené mléko, čerstvé meruňky, koblihy, rozinky, brukev, špagety, brambory ve slupce
■ GI 70 až 89: čokoládové tyčinky, bílý chléb, cola, cukr, sušenky, vařená mrkev, palačinky, pirohy, popcorn, rýže předvařená, vařené brambory
■ GI 90 až 100: bagety, chipsy, sušené datle, hranolky, pivo, pečené brambory, rýžová mouka
Příklad jídelníčku:
1. den
Snídaně: plátek celozrnného chleba s rostlinným tukem
Svačina: bílý jogurt s ovesnými vločkami
Oběd: tatarský biftek z lilků, salát ze 1/4 čínského zelí, 1/2 zelené papriky
Svačina: tvaroh s nízkým obsahem tuku, syrová mrkev
Večeře: plátek žitného celozrnného chleba s plátkem 30% sýra, zelená paprika
2. den
Snídaně: 2 dl celozrnných müsli bez cukru zamíchaných do bílého jogurtu, 2 dl pomerančového džusu
Svačina: kiwi a grep
Oběd: šálek semolinových těstovin, 100 g orestovaných kuřecích prsou na olivovém oleji s rajčatovou omáčkou a olivami
Svačina: jablko
Večeře: 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu, 2 rajčata
3. den
Snídaně: plátek pohankového celozrnného chleba s rostlinným tukem a plátkem šunky
Svačina: míchané müsli bez cukru s ovocem a jogurt
Oběd: dušené rybí filé s bramborami ve slupce, salát z papriky a ledového salátu
Svačina: 0,5 l nízkotučného kefíru
Večeře: zapékaná brokolice se sýrem, rajče
Jak dlouho se drží: Dietu je možné držet dlouhodobě, je možné z ní vytvořit zcela nový jídelníček na celý život.
Kolik shodíte: Průměrně 4 až 6 kilo za měsíc.
Kdo ji také drží: zpěvačka Kylie Minogue (41), herec Gérard Depardieu (61
Plusy
Výhoda této diety spočívá v přísunu kvalitní stravy v menších porcích. Je doporučeno zbavit se nejprve nevhodných návyků a zvyknout si na vyváženou stravu podávanou ideálně ve stejnou dobu.
Velký důraz je kladen na snídani, která bývá vynechávána, oběd se nesmí vynechávat také, večeře má být odlehčená.
V této dietě je doporučen pravidelný přísun luštěnin, které obsahují hojně vlákniny i bílkovin – lidé na ně opět často zapomínají.
Doporučují se i libové maso a ryby.
Minusy
Jsou omezeny mléčné výrobky, čímž může nastat nedostatek vápníku.
Bohužel je zde doporučováno i kachní a husí sádlo, složení mastných kyselin v těchto potravinách ale není ideální.
Nevýhodou jsou i dovolené pouze 3 porce denně, vhodnější je rozložit jídlo do 5 porcí během dne.
Mléčné výrobky pomáhají hubnout:
Jogurty, kefír, acidofilní mléko a další kysané mléčné výrobky usnadňují hubnutí! A pozor, není to tím, že by způsobovaly střevní potíže. „Kysané mléčné výrobky snižují vstřebávání tuku z přijaté potravy ve střevech,“ vysvětluje primářka Jana Čepová. Bakterie mléčného kvašení – z reklamy známá probiotika – pomáhají dále udržovat i správnou rovnováhu střevní mikroflóry. „Posilují tím imunitní systém organismu, upravují střevní peristaltiku a tak napomáhají správnému zažívání,“ dodává primářka Jana Čepová.
Infografika Aha! – Tomáš Klomfar