To je dieta! Celý den jenom mléko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

To je dieta! Celý den jenom mléko!

„Jedním ze základních pilířů správného stravování a tím i hubnutí, je naučit se správně jíst,“ říká primářka Jana Čepová. Říkáte si: »Jíst přeci umím až moc dobře, naučila mě to v dětství máma...« Tak pozor, tady je právě chyba!

JEZTE PRAVIDELNĚ – Kolikrát denně jíte a jaké porce? Doporučovaných 5 porcí denně rozložených do celého dne jí málokdo. Přitom se tímto způsobem rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby a začnete hubnout. „Pokud není strava pravidelná a jíme třeba jen 2krát denně, tělo se s ní naučí šetřit pro chvíle, kdy se mu jí nebude dostávat – vytváří si tukové zásoby,“ vysvětluje primářka Jana Čepová.
Stejná hloupost je podle ní jíst poslední jídlo v 5 odpoledne. „Každý člověk chodí spát v jinou dobu, večeřet bychom měli 3 až 4 hodiny před spaním,“ radí primářka Jana Čepová.

NEPŘEJÍDEJTE SE – Do zásoby se najíst bohužel nemůžeme, pokud nechceme ztloustnout. A proto nezapomínejte, že platí nejen pravidelně, ale i přiměřeně.Jak má být jídlo velké? Snídaně má tvořit 25 % celkového denního příjmu energie, oběd 35 %, večeře 20 %. Dopolední a odpolední svačina po 10 %.

NEUJÍDEJTE – Máte neustálou potřebu během dne něco uzobávat? Tu oříšky, kolečko salámu, bonbon, kousek čokolády? Možná, že právě tady je příčina přibývajících kilogramů. Když se nemůžete udržet, nakrájejte si na talíř zeleninu a zobejte zdravě.

Mléčná dieta

V čem spočívá:
Jde o velmi přísnou redukční dietu, která k mléku a mléčným výrobkům povoluje jen velmi malý příjem jídla. Musí se velmi dbát na pravidelnost stravování, vždy 5krát denně. Každý den je nutné vypít nejméně 2 litry tekutin – neperlivá voda či minerálka, bylinný čaj. Kávu pít můžete i v průběhu diety, ale jen v hodině, kdy pijete mléko. Zeleninu lze jíst syrovou i vařenou. Důležité je omezit solení.

Jak dlouho se drží:
Mléčnou dietu je třeba držet 14 dní.

Kolik shodíte:
V případě, že opravdu dietní režim neporušíte, zhubnete 7 až 10 kilo.

Příklad jídelníčku:

1. den:
Snídaně: 250 ml mléka
Svačina: 250 ml mléka
Oběd: 250 ml mléka
Svačina: 250 ml mléka
Večeře: 250 ml mléka

2. den:
Snídaně: 150g bílého jogurtu
Svačina: 150 g sýru cottage
Oběd: 150 g vařeného kuřecího masa
Svačina: 250 g tvarohu
Večeře: 2 vejce

3. den
Snídaně: 100 g ovoce
Svačina: 150 g sýru cottage
Oběd: 100 g vařeného kuřecího masa
Svačina: 250 ml mléka
Večeře: 200 g zeleniny, 150 g bílého jogurtu

4. den
Snídaně: 150 g bílého jogurtu
Svačina: 150 g tvarohu
Oběd: 200 g zeleniny, 150 g sýru cottage
Svačina: 250 ml mléka
Večeře: 150 g vařeného hovězího masa

Plusy

  • Výhodou této diety je dostatečný přísun mléčných výrobků. Ty obsahují vápník a tento prvek je velmi důležitý pro stavbu kostí v dětství a jako prevence vzniku osteoporózy v pozdějším věku.

Minusy

  • I u mléčné diety je pro hubnoucího velkou nevýhodou, že tělo negativně reaguje na nedostatečný energetický příjem a nevyvážený příjem živin (bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů a minerálů).
  • Kromě uvedených nevýhod je u mléčné diety také nedostatečný příjem ovoce a zeleniny.
  • Prakticky při celé hubnoucí sérii chybí příjem vlákniny.
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

 

Odborná poradkyně - MUDr. Jana Čepová, MBA

Primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Zhodnocení poradkyně Aha!:

Člověk s nedostatečným příjmem energie bývá unavený, nenaladěný. V tomto případě má navíc nedostatek vitaminů a je náchylnější k infekcím. To samo o sobě už je nepříjemné.

Ale po 14 dnech pití mléka bude mít takový člověk jistotu, že mléko a mléčné výrobky už nikdy v životě nechce vidět ani v prodejně potravin.

Jak naučit jíst zdravě i rodinu?

Ono se jednoduše řekne, začínám hubnout, ale když musíte vařit obědy a večeře pro manžela a děti, těžko lze pro ně uvařené jídlo neochutnat. A když je uvařeno, rodina radostně jí, kdo by odolal aspoň malé porci.

„Když rodina odmítá nový jídelníček, tak na své blízké »ušijte boudu«. O svém plánovaném hubnutí nemluvte a začněte postupně vařit jinak – zdravěji. Připravovat několik druhů jídel nedoporučuji,“ radí primářka Jana Čepová.

Jak na to?
  • Zmenšete přílohy a k jídlu přidejte více zeleniny – dušené, syrové.
  • Nekupujte tučné maso, vybírejte méně prorostlé. Před úpravou tučné kousky masa ještě odkrojte.
  • Připravujte jídla bez tuku.
  • Omáčky a polévky nezahušťujte moukou, použijte rozstrouhanou bramboru. Do polévky dejte víc zeleniny a zahušťovat ji nemusíte.
  • Máslo zaměňte za rostlinné tuky. Neznamená to, že ho musíte zcela odbourat. Jednou za čas si máslo vychutnejte, ale pro pravidelné použití jsou vhodnější margaríny. 
  • Nebojte se experimentovat – do moučníků dávejte méně cukru, smetanu nahraďte mlékem či tvarohem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.