10 netradičních receptů jak nakládat zeleninu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

10 netradičních receptů jak nakládat zeleninu

Nakládání zeleniny je někdy sice pořádná otročina, ale radost z výsledků vlastní práce předčí nákupy v supermarketech.
Nakládání zeleniny je někdy sice pořádná otročina, ale radost z výsledků vlastní práce předčí nákupy v supermarketech.

PRAHA (lbp, dos) – Včera jsme vám v deníku Aha! nabídli 20 receptů na zavařování. Dnes se pro změnu zaměříme na nakládaní zeleniny. Nechte se od nás inspirovat.


..

1. Marinovaná zelenina se žampiony

Potřebujete (na 2 sklenice à 500 ml): 750 g zeleniny a hub (papriky, pórek, mrkev, květák, fenykl a žampiony), 1/8 l bílého vína, 1/8 l octa, 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžičku celého pepře, 1 lžíci celého koriandru, 3 bobkové listy, špetku cukru, sůl
Zeleninu omyjeme a očistíme. Papriku nakrájíme na široká kolečka, mrkev na kolečka tlustá asi půl centimetru, pórek na 5 cm dlouhé kousky, žampiony a fenykl na tenké nudličky. Květák rozdělíme na růžičky. Do velkého hrnce dáme víno, ocet, olej a půl litr vody. Česnek prolisujeme, pepř nahrubo rozdrtíme a spolu s bobkovým listem, cukrem a solí přidáme do nálevu. Ten přivedeme k varu, přidáme zeleninu a asi 15 minut prudce vaříme. Nakonec dáme zeleninu do sklenic, pevně uzavřeme. Po zchladnutí dáme do ledničky, kde vydrží asi 3 týdny.

2. Kořeněné okurky s česnekem

Potřebujete (na 3 sklenice à 1 l): 2 červené papriky, 1,5 kg menších okurek, 200 g červené cibule, 16 stroužků česneku, 1 l vinného octa, 400 g cukru, 4 lžíce soli, 1 lžíci hořčičných semínek, ½ balení směsi na nakládání okurek, 1 balení konzervačního přípravku
Papriky rozkrojíme, očistíme a spolu s okurkami důkladně omyjeme. Cibuli nakrájíme na plátky, okurky na kolečka, papriky na kostky a stroužky česneku rozpůlíme. Ocet přivedeme k varu, přidáme cukr, sůl, hořčičná semínka a směs na nakládání okurek. Přidáme zeleninu a krátce blanšírujeme. Pak zeleninu vyjmeme a po vrstvách ji dáme do sklenic. Do octové vody přisypeme konzervační přípravek, necháme rozpustit a s nálevem nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme, postavíme do chladu a necháme týden odstát.

3. Cukrové okurky

Potřebujete (na 2 sklenice à 500 ml): 1 kg salátových okurek, 40 g soli, ¼ l bylinkového octa, 2 lžíce tekutého sladidla, 1 lžičku hořčičných semínek, 1 lžíci směsi na nakládání okurek, 1 bobkový list
Okurky oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jader. Potřeme solí, přikryjeme a necháme odstát asi 12 hodin. Poté okurky opláchneme, několikrát namočíme do vody a nakonec osušíme. Ocet, sladidlo, bobkový list, hořčičná semínka a směs na okurky smícháme a přivedeme k varu. Půlky okurek opět podélně rozkrojíme, vložíme do nálevu a necháme krátce marinovat. Nakonec je vyjmeme, natěsno naložíme do sklenic, nálev ještě jednou převaříme a zalijeme jím okurky. Sklenice ihned těsně uzavřeme.

4. Ďábelské okurky

Potřebujete (na 3 sklenice à 1 l): 3 kg salátových okurek, 100 g soli, ¾ l vinného octa, ¾ l bílého vína, ¾ l vody, 1 svazek libečku, 2 lžíce drceného pepře, 2 lžíce zeleného pepře, 2 lžíce hořčičných semínek, ½ kořene křenu, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 250 g cukru
Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme jádra, nakrájíme na stejné kousky, osolíme a necháme přes noc stát, pak rozdělíme do sklenic. Křen nastrouháme, česnek jemně nasekáme. Dáme vařit vinný ocet, víno a vodu, přidáme libeček, pepř, hořčičná semínka, křen, česnek, bobkový list a cukr. Nálev převaříme, až vychladne, zalijeme okurky. Sklenice uzavřeme a necháme nejméně týden odstát.

5. Nakládaná cuketa s koktejlovými rajčátky

Potřebujete (na 2 sklenice à 500 ml): 600 g cukety, 300 g koktejlových rajčátek, 2 snítky tymiánu, 4 stroužky česneku, 10 zrnek bílého pepře, 1 lžičku soli, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžíci medu, 100 ml bílého vinného octa, olivový olej
Cuketu nakrájíme na nudličky, rajčata propícháme párátkem ze všech stran. Stroužky česneku rozpůlíme. Cuketu asi 3 minuty podusíme s octem, tymiánem, česnekem, pepřem, solí, zázvorem a medem. Necháme vychladnout, dáme do sklenic, přidáme rajčata a zalijeme olivovým olejem. Sklenice uzavřeme, necháme tři dny odstát na chladném místě. Používat můžeme až tři měsíce. Chuť cukety se rozvine v pokojové teplotě.

6. Nakládané zelí

Potřebujete (na 2 sklenice à 1 l): 1 středně velké zelí, 12 stroužků česneku, 1 lžíci soli, 1 l bílého vinného octa, 4 menší bobkové listy
Ze zelí odstraníme vnější listy. Hlávku rozčtvrtíme, odstraníme košťál a zelí nakrouháme na tenké nudličky. Česnek prolisujeme, smícháme se solí a pak s octem. Nakrouhané zelí natlačíme do sklenic, do každé přidáme polovinu octa, 2 bobkové listy a tolik vody, aby zelí bylo ponořené. Sklenice uzavřeme a dáme na chladné a temné místo na 5 dní odstát. Poté uchováváme v chladu.

7. Sladkokyselý květák

Potřebujete (na 1 sklenici à 500 ml): 1 středně velký květák, sůl, 125 g cukru, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 1 citron, 2 hvězdičky badyánu, 2 sušené chilli papričky, 1 lžíci celého pepře, 3/8 l octa
Květák rozdělíme na růžičky a asi 10 minut povaříme v osolené vodě. Opláchneme studenou vodou, necháme vychladnout a vložíme do velké sklenice. Cibuli a česnek najemno nasekáme. Citron nakrájíme na plátky. Na růžičky květáku dáme cibuli, česnek, citron, badyán, chilli papričku a pepř. Smícháme ocet, půl litru vody a cukr, přivedeme směs k varu a zalijeme jí květák. Necháme vychladnout a pak sklenice uzavřeme. Necháme alespoň 12 hodin odstát.

8. Sladkokyselá rajčata

Potřebujete (na 3 sklenice à 250 ml): 1 kg nepříliš zralých rajčat, 375 ml vinného octa, 500 g cukru na zavařování, 6 hřebíčků,2 lžíce koriandru, 1 tyčinku skořice, 2 cibule, kůru a šťávu z 1 citronu, ½ lžíce soli
Omytá rajčata zalijeme vinným octem, přikryjeme a necháme přes noc odstát. Druhý den slijeme ocet do hrnce, přidáme cukr a koření a převaříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, které převaříme ve sladkokyselém nálevu. Nakonec rajčata a cibuli dáme do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme. Uložíme na chladné a tmavé místo.

9. Nakládaná mrkev

Potřebujete (na 3 sklenice à 450 ml): 1 kg menší mrkve, 3 stroužky česneku, 1 svazek petrželové nati, 2 citrony, 1 lžíci cukru, 250 ml octa
Mrkev očistíme, ale ponecháme část stonků a podélně rozkrojíme. Dáme ji do vroucí osolené vody a vaříme asi 2 – 3 minuty tak, aby nebyla příliš měkká. Poté vodu slijeme, mrkev opláchneme pod studenou vodou a necháme oschnout. Zatížíme ji, ale tak, abychom ji nerozmačkali. Česnek a citrony nakrájíme na plátky, petržel nasekáme. Mrkev, česnek a petržel naložíme ve vrstvách do sklenic se šroubovacím uzávěrem, navrch dáme plátky citronu a zalijeme osolenou vodou a octem ve stejném poměru. Sklenice na tmavém místě necháme asi týden odstát.

10. Francouzská trojka

Potřebujete (na 2 sklenice à ¾ l): 2 velké cukety, 3 velké červené papriky, 250 g šalotky, sůl, 3 špetky nasekaného kopru, 8 bobkových listů, 2 lžičky nového koření, 6 lžic hořčičných semínek, 2 lžíce celého pepře, 340 ml ovocného octa, 260 g cukru.
Cuketu nakrájíme na půlcentimetrové plátky, po odstranění jádřinců papriky nakrájíme na kolečka, šalotku rozpůlíme. Papriky a šalotku odděleně blanšírujeme v osolené vodě a poté je ve vrstvách naložíme do sklenic. Do 200 ml vody dáme 4 lžíce soli, koření, ocet a cukr, přivedeme k varu, asi 5 minut povaříme a zalijeme zeleninu. Po vychladnutí sklenice uzavřeme a necháme 48 hodin odstát.

A tohle víte?

● Než začnete nakládat okurky, předmáčejte je, vyperte ve vodě a osprchujte pitnou vodou.
● Nezapomeňte si připravit dobré octy a namíchané směsi koření. Např. kořenicí přípravek pro nakládání zeleniny Deko nebo sypký konzervační přípravek pro přípravu okurek Lako.
● Okurky se do sklenice zásadně skládají svisle.
● Okurky nakládačky by měly být velikostně podobné, nemíchají se velké a malé.
● Malé okurky (5 až 7 cm) se dávají do sklenic o objemu 720 ml, větší patří do větších nádob (např. čtyřlitrových).
● Velké okurky se mohou nakládat jako příčné řezy.
● Nažloutlé okurky se nenakládají.
● Nejlepší pověst mají hruboostné okurky ze Znojma.
● Dáváte-li do okurek nebo nakládané zeleniny kopr, použijte odrůdu Hanák. Na saláty je vhodná odrůda Moravan.


Foto Profimedia.cz, ara

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.