Mandlové dortíčky
Vejce našlehejte s 3 lžícemi vody, cukrem a 1 vanilkovým cukrem do pěny. Pomalu přilijte za stálého šlehání olej. Vmíchejte polovinu mletých mandlí promíchaných s polohrubou moukou a práškem do pečiva. Těsto nalijte do malých kulatých formiček (jako na mufiny), vytřených máslem a vysypaných moukou (nebo na plech s okrajem a pak ze studeného korpusu vykrájejte kolečka).
POTŘEBUJETE:
■ 3 vejce
■ 70 g pískového cukru
■ 1 vanilkový cukr
■ 70 ml oleje
■ 100 g oloupaných mletých mandlí
■ 100 g polohrubé mouky
■ ½ lžičky prášku do pečiva
■ máslo a mouku na formičky
■ 200 g marcipánové hmoty
■ mandlový likér
Vložte do předehřáté trouby, upečte, vyklopte a nechte vychladnout. Rozmíchejte 50 g nastrouhaného marcipánu se 2 lžícemi koňaku a zbylými mandlemi. Vychladlá kolečka pokropte likérem a potřete mandlovou hmotou. Ze zbylého marcipánu (můžete ho obarvit potravinářským barvivem) vyválejte mezi dvěma potravinářskými fóliemi plát, nakrájejte z něj pruhy a dortíčky obalte po obvodu. Pak vykrájejte kolečka podle velikosti dortíčku, položte je na dortíčky a doplňte ozdůbkami ze zbytků marcipánu.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi