Vánoční ovocný dort
Mražené ovoce nechte trochu povolit. Do mléka nasypte želatinu a nechte ji asi 15 minut nabobtnat, pak ji zahřívejte ve vodní lázni, až se rozpustí. Dno dortové formy pokryjte piškoty, které pokropte rumem. Hladce utřete tvaroh pokojové teploty s cukrem a citronovou šťávou, přidejte teplou želatinu a dobře rozmíchejte.
POTŘEBUJETE:
■ 150 ml mléka
■ 20 g mleté želatiny
■ 1 balení cukrářských nebo dětských piškotů
■ rum nebo koňak podle potřeby
■ 250 g měkkého tvarohu
■ 150 g moučkového cukru
■ 1 lžíci citronové šťávy
■ 220 ml šlehačky
■ 250 g mraženého lesního ovoce nebo jahody
■ marcipánové nebo jiné hvězdičky
■ cukrové perličky
Vmíchejte ušlehanou šlehačku, pak ovoce a ihned nalijte do formy, urovnejte a nechte v chladu ztuhnout. Hotový můžete ozdobit šlehačkou, ovocem, marcipánovými hvězdičkami a cukrovými perličkami.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi