Závin se sušeným ovocem
Směs ovoce propláchněte horkou vodou, nechte odkapat, dejte do misky, zalijte ovocným čajem a rumem a nechte nabobtnat. Rozmíchejte 50 ml vody s vejcem, 40 g vlažného rozpuštěného másla a lžící octa. Směs zadělejte hladkou moukou na vláčné těsto, které dobře propracujte, zakryjte zahřátým kastrolem a nechte půl hodiny rozležet.
POTŘEBUJETE:
■ 400 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, hrušky, jablka)
■ 1 šálek ovocného čaje
■ 2 lžíce rumu
■ 1 vejce
■ 80 g másla
■ 1 lžíci octa
■ 250 g hladké mouky
■ 50 g jader vlašských ořechů
■ 1 citron
■ 1 skořicový cukr
Pak těsto vytáhněte na ubruse na tenoučkou placku, pokapte ji rozpuštěným máslem, posypejte nastrouhanými ořechy, polovinu těsta posypte sušeným ovocem, citronovou kůrou, skořicovým cukrem, pokapejte šťávou z citronu, stočte pomocí ubrusu do závinu, přendejte na plech s pečicím papírem, potřete máslem, několikrát propíchněte a v předehřáté troubě upečte dozlatova.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi