Borůvkový koláč
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, udělejte v ní důlek, do kterého dejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte droždí vzejít. Pak přidejte zbylé mléko a cukr rozpuštěný vlažný tuk, žloutek a vypracujte vláčné těsto, které nechte vykynout.
POTŘEBUJETE:
■ 400 g polohrubé mouky
■ 50g cukru
■ 100 g tuku
■ 200 ml mléka
■ 1 vejce
■ 20 g droždí
■ špetku soli
■ borůvky
■ drobenku
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, udělejte v ní důlek, do kterého dejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte droždí vzejít. Pak přidejte zbylé mléko a cukr, rozpuštěný vlažný tuk, žloutek a vypracujte vláčné těsto, které nechte vykynout. Těstem vyplňte plech nebo koláčové formy, nechte trochu nakynout, okraje potřete rozšlehaným bílkem, koláč posypte borůvkami, drobenkou a v předehřáté troubě upečte.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi