Pro šikovné ruce: Nepečené cukroví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pro šikovné ruce: Nepečené cukroví!

Sobíci
Sobíci (Foto Svojtka&Co.)

I když máme Vánoce rádi asi všichni, stejně nejvíc v tomto období myslíme na naše děti a vnoučata. Těší nás jejich rozzářené oči u stromečku, radost z dárků, ale i to, že jim chutná. Dnešní nepečené cukroví je pro děti přímo dělané. Nejenže se bude malým strávníkům líbit, ti šikovnější vám můžou při výrobě zdatně pomoci.  

Čokoládoví sobi

POTŘEBUJETE: 70 g másla * 70 g jemného pískového cukru * 1 vejce * 75 g hladké mouky * prášek do pečiva * 40 g plnotučného tvarohu * 70 g moučkového cukru * máslo na formu Na zdobení: 100 g mléčné čokolády * 2 lžíce moučkového cukru * 24 černých cukrářských perliček * 12 červených dražé * červenou potravinářskou barvu

Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a nakonec postupně vmícháme mouku se špetkou prášku do pečiva. Těsto dáme do formy (asi 20 cm dlouhé) vymazané máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15 minut. Korpus necháme 30 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela zchladnout. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, odkrojíme kraje upečeného korpusu a zbytek rukama rozdrobíme.

Obě součásti dobře prohněteme a vytvoříme 12 stejných kuliček velikosti asi vlašského ořechu, které necháme v lednici ztuhnout. Pak kuličky napícháme na špejle. Čokoládu nalámeme na kousky, ve vodní lázni je rozpustíme a kuličky do ní ponoříme. Zbývající čokoládou naplníme cukrářský sáček s tvořítkem a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme 24 čokoládových parůžků. Necháme je zatuhnout a opatrně je sejmeme.

Z moučkového cukru a trochy vody utřeme polevu, pomocí níž parůžky přilepíme. Dále z polevy nastříkáme každému sobu dvě očička, doprostřed dáme cukrářskou perličku. Červené dražé upevníme polevou doprostřed jako čumák a zbytek polevy obarvíme potravinářskou barvou a nastříkáme pusu. Vše necháme zaschnout.   

Vánoční stromečky
POTŘEBUJETE: 70 g másla * 70 g jemného pískového cukru * 1 vejce * 75 g hladké mouky * prášek do pečiva * 40 g plnotučného tvarohu * 70 g moučkového cukru * máslo na formu a na formičky  Na zdobení: 100 g bílé čokolády * zelenou potravinářskou barvu * cukrářské kroužky a perly

Nepečené stromky.


Těsto připravíme stejně jako v předchozím receptu. Vychladlé kuličky vtlačujeme do formiček vymazaných máslem ve tvaru vánočního stromečku. Opatrně je vyklepneme a napícháme je na špejle. Čokoládu nakrájíme na kousky, rozpustíme ve vodní lázni a obarvíme zeleným barvivem. Stromečky do čokolády ponoříme a pak je ozdobíme cukrářskými ozdobami. Necháme zaschnout.

 Dobré rady na pečení
* POZOR! Čokoládu nelze obarvit běžnou potravinářskou barvou na vodní bázi, je nutné si zakoupit barvu na bázi olejové. Najdeme ji ve specializovaných obchodech.
* Pokud nestihnete upéct korpus, můžete koupit hotový v obchodě a dále zpracovat dle návodu.
* Než kuličky nebo jiné tvary napíchneme na špejli, můžeme ji pro lepší stabilitu namočit do polevy z moučkového cukru.  

Autor:  dos

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.