Osvědčené rychlovky: Sladkokyselá čína podle Ivany Černé
Určitě to znáte - přijdete domů, máte hlad jako vlk a chcete se co nejdříve a nejvíce zasytit. Co takhle hodit na panev maso, zeleninu a k tomu rychlou přílohu?
Sladkokyselá čína podle Ivany Černé
Potřebujete:
800 g kuřecích prsou • 1 červenou papriku • červený vinný ocet • 100 g hnědého cukru • 1 větší cibuli • sójovou omáčku • 1 vejce • 1 mrkev • olivový olej • sůl • mletý pepř • škrob • 4 plátky ananasu (čerstvého nebo kompotovaného) • 1 malý rajský protlak • kuřecí vývar na podlití
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. V misce rozmícháme škrob, vejce a sójovou omáčku a maso do směsi naložíme. Necháme asi 2 hodiny v chladu. Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, papriku očistíme a nakrájíme na proužky, ananas oloupeme a pokrájíme na větší kostky (nebo necháme okapat kompotovaný).
Očištěnou mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zkaramelizovat hnědý cukr. Vmícháme pokrájenou mrkev, ananas a papriky. Vše osolíme, opepříme, zakápneme červeným octem a restujeme. Přidáme malý rajský protlak, zamícháme a podle potřeby podlijeme kuřecím vývarem a chvíli dusíme. Naložené maso orestujeme na jiné pánvi s olejem doměkka, pak ho vyjmeme, vmícháme do sladkokyselé omáčky a společně prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží nebo chlebem.