Už 172 otrávených českých houbařů! Jste si jistí, co máte v košíku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Už 172 otrávených českých houbařů! Jste si jistí, co máte v košíku?

Pozor na jedovaté houby!
Pozor na jedovaté houby! (Foto pro Aha! – Jaroslav Malý, www.naturfoto.cz, Profimedia.cz)

Houbaři v Česku si libují, kromě několika málo míst, kde je písčitá půda a málo pršelo, houby rostou! Do lesa míří s košíkem alespoň jednou ročně podle statistik sedm milionů Čechů.  Houbaření však může být i hazard se životem. Letos se u nás otrávilo již 172 lidí!

„V letošním roce jsme konzultovali již celkem 172 případů spojených s požitím hub,“ potvrdil Sergej Zakharov, vedoucí lékař Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jde o jediné specializované pracoviště v Česku, které radí lékařům v nemocnicích, jak léčit pacienty s konkrétní otravou. Vzhledem k tomu, že houby stále rostou, není toto číslo konečné. Dobrou zprávou je, že zatím nedošlo k žádné otravě, která by skončila pro houbaře smrtí.

Čím se letos lidé tráví?
„Většinou jde o houby způsobující otravy z podráždění zažívacího traktu. Toxiny v houbách dráždí sliznici zažívacího traktu,“ vysvětluje lékař Zakharov, proč nám bývá zle. Některé toxiny se mohou i vstřebat a vyvolat soubor příznaků odpovídajících na postižení ledvin, jater či srdce. „Potíže mohou trvat 1 až 2, ale i 7 dní,“ říká lékař.

Jak zabíjí nejjedovatější muchomůrka zelená?
První příznaky se objevují po 6, někdy i po 24 hodinách. Jde o prudkou bolest břicha, průjem, zvracení. Později se objevují potíže s močením, selhání ledvin a jater kvůli nahromaděným toxinům. Pětina otrávených přibližně do dalších dvou dnů zemře. „V roce 2013 bylo zaznamenáno 11 otrav muchomůrkou zelenou, z toho u dvou případů došlo k  urgentní transplantaci jater,“ uvádí Sergej Zakharov.


Které houby mohou způsobovat problémy?

*Otravy končící smrtí – muchomůrka zelená, čepičatka jehličnanová, závojenka olovová
Projevy: průjmy, zvracení, selhání jater a ledvin – otrava může vést i ke smrti!

*Otravy, které končí velkými zažívacími problémy – závojenka červenající, čirůvka májovka, strmělka mlženka, hřib smrkový (mladé plodnice), čirůvka tygrovaná, hřib satan (hlavně za syrova), hřib kříšť, ryzec hnědý, kuřátka sličná (jen průjmy), penízovka vřetenonohá (po větším množství).

*Zvracení a zažívací obtíže po těžko stravitelných (tuhých) houbách – lišky, václavka, kuřátka.
*Nepravé otravy – vznikají u jedinců, kteří jsou na některé druhy hub alergičtí – rizikové jsou houby čechratka podvinutá, kačenka česká (velmi vzácně), sírovec žlutooranžový, červenající bedly a některé druhy klouzků, pokud se konzumují samotné

*Jsou jedlé, ale musí se vařit (alespoň 15 minut, nejlépe 30 minut) a slít vodu, ve které se vařily – hřib kovář, hřib koloděj, čirůvka fialová

Obrázky jedovatých hub najdete v naší galerii u článku!



Autor:  luc

Přečtěte si
fionora
26. 8. 2014 • 20:56

Tak já jsem taky otávená, našla jsem na Morávce 2 praváky, 1 kozáka a pár kuřátek.

va45
26. 8. 2014 • 14:40

Já jsem si jistý.Zásadně nesbírám to co neznám.Žampiony vůbec né.Ty si koupím v obchodě .Na houby chodím každý rok.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.