Josefovi (60) zabila rakovina matku, otce, syna i družku. Teď říká: Vraždící sestře fandím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Josefovi (60) zabila rakovina matku, otce, syna i družku. Teď říká: Vraždící sestře fandím!

Josef Byrtus si myslí, že v Česku by eutanazie měla být za přísných pravidel uzákoněna.
Josef Byrtus si myslí, že v Česku by eutanazie měla být za přísných pravidel uzákoněna. (Aha! - Slávka Červená)

Smrt pacientky (†72) v rumburské nemocnici, kterou zřejmě usmrtila zdravotní sestra, rozpoutala opět diskusi o zavedení eutanazie. Josef Byrtus (60) ze severomoravské Poruby, který ví, jak velké utrpení dovede přinést rakovina, má jasno. „Eutanazii by měli u nás uzákonit,“ říká otevřeně a nahlas.

Je to kus chlapa, ale ztráta nejbližších s ním zamávala. Rakovina zdolala jeho otce (†69), matku (†63)  a nedávno i syna (†31) s družkou (†36).  O posledních dvou mluvit ještě nedokáže. Jeho otec, také Josef, fáral 35 let. Paradoxně na něj nezaútočila rakovina plic, ale slinivky.

Dvouleté trápení

„Trápil se dva roky. Tři poslední měsíce byly úděsné.  Měl nesnesitelné bolesti. Mamka mu píchala morfium. Pro něj i všechny okolo to byl nápor na psychiku,“ vzpomínal. „Nejhorší pro mě bylo sledovat, jak dříve silný chlap odchází, jak se trápí,“ pokračoval. Otec jen ležel, nedokázal nic pozřít. Pouze brčkem pil ovocné šťávy. Vypadal jako vychrtlina z koncentráku a v závěru už nikoho nevnímal.

Zázrak nepřijde

„Všichni vždy doufají, že se stane zázrak. Přitom ale vědí, že je konec. V takovýchto případech, když je zřejmé, že člověku již nic nepomůže, a on jen čeká, kdy jeho tělo vypoví, je eutanazie vysvobozením pro všechny,“ říká Josef Byrtus a je na něšm vidět, že velice dobře ví, o čem mluví. Ztráty, které ho potkaly, totiž hned tak nepřebolí...

„To, co udělala zdravotní sestra v rumburské nemocnici, pokud šlo o eutanazii, jí nemám za zlé. Těžce nemocný člověk už není ani soudný dát souhlas. Jen chce zemřít. Věřte, vím, o čem mluvím. Proto si myslím, že eutanazie by měla být s přísnými pravidly u nás schválena,“ míní Josef Byrtus.

Autor: 

Přečtěte si
va45
26. 8. 2014 • 14:05

Kdyby tady bylo uzákoněno to,že si těžce nemocný pacient rozhodne sám jak dlouho chce ještě žít tak by se nestávalo to co se tady stává.Že vraždí nemocniční personál.Ten kdo se nikdy nesetkal s umírajícím člověkem na rakovinu nebo jiné těžké nevyléčitelné nemoci raději drží hubu a nepíš o tom .

va45
26. 8. 2014 • 14:02

mám pocit,že jediný hovdo jseš akorát ty

va45
26. 8. 2014 • 14:00

Člověče co tady panebože tak pitomě kecáš.Má tchyně zemřela na rakovinu 56 letech a ujišťuji tě,že ani nepila a ani nekouřila.Jseš si opravdu jist,že ty máš do konce svého života vyhráno s rakovinou?

evicka55
26. 8. 2014 • 09:43

co vy jste to za člověka?Vaše komentáře jsou příšerné a nebojíte se že se to obrátí proti Vám?

evicka55
26. 8. 2014 • 09:40

Je vidět,že pisálci nemají o rakovině vůbec ponětí.Je to strašná nemoc a pokud sestra vraždila ze soucitu,tak ji neodsuzuji.Eutanázie ale u takového národa jak jsme my,není možná.Povraždili bychom se navzájem.Jina je smutné,když někdo někomu tu strašnou nemoc přeje.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.