Panika v Německu, Španělsku i Belgii: Je už ebola v Evropě? Žena v Berlíně má příznaky! Počet mrtvých přitom letí strmě vzhůru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Panika v Německu, Španělsku i Belgii: Je už ebola v Evropě? Žena v Berlíně má příznaky! Počet mrtvých přitom letí strmě vzhůru

Ebola děsí celý svět. První případ je už i v Evropě.
Ebola děsí celý svět. První případ je už i v Evropě.  (Foto Reuters, EPA, ČTK/AP)

Počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl na 1229. Dosud se uvádělo 1145 mrtvých. Celkem se zákeřnou chorobou nakazilo již více než 2200 osob ve čtyřech zemích. Podezření na onemocnění ebolou se dnes vyskytlo také ve Španělsku a v Německu a celá EU bije na poplach…

Nekritičtější situace je dál v Africe. Libérie, která je jednou z nejpostiženějších zemí, dnes oznámila, že našla a umístila do karantény sedmnáct pacientů s podezřením na onemocnění ebolou, kteří o víkendu uprchli z nemocnice v jedné z chudinských čtvrtí metropole Monrovia. Tři liberijští lékaři, kteří před časem dostali jako první Afričané experimentální lék ZMapp, prý vykazují "pozoruhodné známky zlepšení" zdravotního stavu. Uvedlo to místní ministerstvo informací.

Dosud neschválený preparát dostali již dříve dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují, ale i španělský misionář Miguel Pajares, který ovšem nakonec nemoci podlehl. Nový případ podezření na nakažení virem eboly se dnes objevil ve Španělsku. Zdravotníci v baskické metropoli Bilbau uvalili karanténu na muže, který se před časem vrátil z pracovní cesty po Sieře Leone.

Rozsáhlou bezpečnostní akci dnes vyvolal strach z eboly také v Berlíně. Zdravotníci prý převezli do izolace Afričanku, která podle oznámení pracovnic úřadu práce vykazovala známky horečnatého infekčního onemocnění. Žena je údajně už v karanténě na specializované klinice. Podezření na zákeřnou krvácivou horečku se nepotvrdila v případě 13letého Guinejce, kterého v neděli izolovali belgičtí lékaři v Ostende. Podle testů má chlapec malárii.

České úřady zatím žádné doporučení ohledně eboly nevydaly, situaci ale bedlivě monitorují. Pokud by byl případ v Německu nebo kdekoliv poblíž Česka potvrzen, přijaly by odpovídající opatření.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii.

Autor:  ČTK,ph

Přečtěte si
robitron1
19. 8. 2014 • 22:26

Myslím si že to je to je uměle vytvořený virus v nějakých laboratořích , HAIV TAKY ???

trhnisinadledvinkou
19. 8. 2014 • 17:41

tak na tuhle "humanitu" jednou šeredně dojedem všichni

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.