Diváci bouří: Přestaneme platit poplatky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Diváci bouří: Přestaneme platit poplatky!

Jiří Janeček
Jiří Janeček

PRAHA – Utajovaným členstvím programového ředitele ČT Františka Lamberta v Lidových milicích porušovala Česká televize tři roky zákon. Rada ČT ale na generálního ředitele Jiřího Janečka udělala jenom „ty, ty, ty!“ a ten ihned zvolil šalamounské řešení – z Lamberta udělal finančního ředitele (na tuhle funkci se totiž lustrační zákon nevztahuje).

Jiří Janeček: S milicionářem Lambertem porušil zákon, a nic se nestalo

Utajovaným členstvím programového ředitele ČT Františka Lamberta v Lidových milicích porušovala Česká televize tři roky zákon. Rada ČT ale na generálního ředitele Jiřího Janečka udělala jenom „ty, ty, ty!“ a ten ihned zvolil šalamounské řešení – z Lamberta udělal finančního ředitele (na tuhle funkci se totiž lustrační zákon nevztahuje). Diváci se ovšem bouří: „Když mohla porušovat zákon Česká televize, budeme my také. Nebudeme jí platit koncesionářský poplatek!“ Ten činí 120 Kč měsíčně a musí ho platit každý majitel televizního přijímače nebo počítače.

Jeden z diváků České televize už poslal Radě ČT dopis, v kterém si stěžuje na kauzu Františka Lamberta a chce kvůli tomu odhlásit koncesi. „Tomu stěžovateli jsme odpověděli standardní cestou. Podle zákona se nemůže odhlásit, jedině kdyby šel a vyhodil televizi do kontejneru,“ řekl deníku Aha! místopředseda Rady ČT Milan Badal a dodal: „I kdyby pan ředitel Janeček opékal na rožni malé děti, tak podle zákona není důvod, proč tento poplatek neplatit.“

„Mně je to líto, že se ten pán odhlásil. Já bych mu vzkázala, ať se nad tím zamyslí. Co teď máme dělat? Máme sekat hlavy jako za komunistů? Pan Lambert přece nikoho na Václavském náměstí nemlátil pendrekem,“ dodala místopředsedkyně Rady ČT Helena Fibingerová. Na Janečka navíc teď prasklo, že dosud tajil své někdejší členství v komunistické straně.

Do ČT volají nespokojení diváci, kterým vadí komunistická minulost šéfů televize a hrozí odhlášením koncesí. „Máme desítky telefonátů od diváků, kteří nám nadávají do komunistických sviní a vyhrožují, že přestanou za televizi platit,“ řekl deníku Aha! jeden z pracovníků ČT.

Kvůli utajenému členství v komunistických Lidových milicích sice Lambert přišel o funkci programového ředitele, zůstává ale ve vedení televize na postu finančního ředitele. Lamberta si sebou do vedení televize přivedl současný ředitel Jiří Janeček, který podle Lidových novin neuvedl ve svém životopise, že byl od srpna 1981 do konce roku 1989 členem KSČ. Podle zákona ale členství v KSČ není překážkou, aby Janeček byl ředitelem ČT. Bývalý milicionář ovšem ve vedení televize být nesmí. Lambert se vymlouvá, že do milicí byl zařazen automaticky poté, co vstoupil v roce 1988 do KSČ. Brněnské studio ČT navíc zaměstnávalo člověka, který byl podle internetových stránek ministerstva vnitra agentem StB. Petr Bílek, evidovaných ve svazcích tajné komunistické policie pod krycím jménem Mirek, působil jako externí poradce šéfa brněnského studia výroby Marka Hladkého. Kromě toho ředitel brněnské televize Vladimír Karmazín pracoval od roku 1986 u policie ve vysoké funkci. Je velmi pravděpodobné, že byl také členem KSČ.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.