Našel nejkrásnější hřib Česka: Rudonachový! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Našel nejkrásnější hřib Česka: Rudonachový!

Raritní houbařský úlovek – hřib rudonachový. Pokuta za něj nehrozí, ale nesbírejte ho. Stejně je nejedlý, způsobuje silné zažívací potíže
Raritní houbařský úlovek – hřib rudonachový. Pokuta za něj nehrozí, ale nesbírejte ho. Stejně je nejedlý, způsobuje silné zažívací potíže (Foto pro Aha! – Dalibor Marounek)

Vyrostl nejkrásnější hřib Česka! Čtenář Aha! a amatérský mykolog Dalibor Marounek našel ve středočeských lesích naprostou raritu – hřib rudonachový.

„Houby po deštích vystrkují klobouky a některé se v mechu doslova naparují,“ říká Marounek s tím, že hřib rudonachový je kriticky ohrožený druh, který roste jen na několika místech u nás.

Hříbek »papoušek«

Hřib rudonachový mění v průběhu růstu barvy a český mykolog Josef Velenovský jej označil za nejkrásnější z tuzemských hřibů.

Klobouk – nejprve je zbarven žlutě, poté přechází do sytě růžové promísené se žlutooranžovou. Později starorůžovou, purpurovou a nakonec hnědočervenou.

Po doteku okamžitě modrá.

Rourky – mají nejprve žluté zbarvení, později jsou oranžově až krvavě červené. Při doteku opět modrají.

Dužnina – má žluté zbarvení, na řezu okamžitě a intenzivně modrá, později se odbarvuje do špinavě modra až zelenohněda, nakonec tmavě zčervená.

VÝZVA!

Zašlete fotku hub, nejlépe, aby na ní byl vidět jejich nálezce a aktuální číslo deníku Aha!, dále své telefonní číslo a tip na místo, kde rostou na e-mail: aha@ahaonline.cz. Za každou zveřejněnou fotografii obdržíte 200 Kč



Autor:  wer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.