Sršni zabíjeli v Kynšperku: Zahrádkář neměl šanci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sršni zabíjeli v Kynšperku: Zahrádkář neměl šanci!

Útok sršňů zahrádkář nepřežil. (ilustrační foto)
Útok sršňů zahrádkář nepřežil. (ilustrační foto)

V Kynšperku nad Ohří pobodali ve středu sršni muže na zahrádce. Nepomohla mu ani resuscitace, k níž přistoupili sousedé a pak záchranáři, a na následky mnoha bodnutí agresivního hmyzu na místě zemřel. ČTK to dnes sdělila krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Muž po pobodání upadl do bezvědomí. "Místní zahrádkáři ho začali resuscitovat, policejní hlídka je po příjezdu na místo vystřídala a pokračovala v resuscitaci až do příjezdu rychlé záchranné služby," popsala Krejčí. I přes snahu záchranářů se ale muže zachránit nepodařilo.

Podle mluvčí karlovarské záchranné služby Petry Bakurové u bodnutí včelami, vosami nebo sršni záleží hodně na tom, do které části těla hmyz bodne. "Nebezpečné je to hlavně, pokud je to poblíž dýchacích cest. Mohou otéct a člověk se pak začne dusit. Daleko horší následky jsou u alergiků, přičemž řada lidí ani neví, že je na bodnutí alergická," řekla Bakurová ČTK. Alergie na bodnutí byla zřejmě příčinou úmrtí i muže v Kynšperku.

Sršni jsou největší sociální vosy. V Česku se vyskytuje jen sršeň obecný. Navzdory obecnému povědomí je neagresivní a většinou neškodný. Nebezpečný se stává jen v případě podráždění nebo ohrožení hnízda. Může dorůstat délky až 4,5 centimetru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.